Wpis z mikrobloga

#drony #fpv #quadrocopter #elektronika

Siemka takie mam szybkie pytanko. Bo mam bardzo słaby zasięg na nadajniku vtx który ma 2W

Mierze wszytko, kombinuje i pytanie czy powinno byc przejście na wyjściu antenowym z vtx? Miedzy masą a gorącą żyłą, bez podłączonej anteny.

Zasieg to masakra, odlecę kawałek na maksymalnej mocy i rwie obraz, nie da sie latać. Vtx to akk fx2 dominator. I jest zajebiscie gorący gdy pracuje z maksymalna mocą, dodam ze z raz czy dwa mialem awarie anteny i sie cos odpieło od złącza mmcx. Dzieki za rady :)
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mierze wszytko, kombinuje i pytanie czy powinno byc przejście na wyjściu antenowym z vtx? Miedzy masą a gorącą żyłą, bez podłączonej anteny.

@groznaglizda303: w jednych powinno być, w innych niepowinno, nie ma reguły (zależy jak są filtry zbudowane)

z raz czy dwa mialem awarie anteny i sie cos odpieło od złącza mmcx

To bardzo prawdopodobne że albo uszkodziłeś ostatni wzmacniacz mocy (to, ze się grzeje, i pobiera prąd, nie znaczy
  • Odpowiedz
  • 0
@Peter_Mountain

Tak sprawdzałem, ale wydaje sie wszytko wporzadku. Wyswietlany na osd jest taki sam jak na googlach. Podejzewam ze upalilem ten nadajnik, tlw tamtym roku chyba wypadl wtyk od anteny i pewnie sie zjarało/przegrzało ;) nadajnik grzeje tak mocno ze sie nie da do niego dotknąc. Dotdatkowo chyba mialem jakas #!$%@? bo nie mial takiego dolnego radiatora, w innym modelu mialem ten radiator.
  • Odpowiedz
@groznaglizda303: No ok, to powodzonka. Ja kiedyś 5" tak wylądowałem (jakieś 4m nad ziemią disarm), że mi wyrwało antenę z VTX i właśnie też się zjarał, mimo, że można nadal było latać wokół komina i działało, heh. Także może masz ten sam problem.
  • Odpowiedz