Wpis z mikrobloga

Wykupiłem dzieciakom Disneya aby nadrobiły troche klasyki gatunku. Przegladając katalog zauważyłem że murzyni mają tam swój osobny "kafelek". Co ciekawe nigdzie nie znalazlem zbioru "Biali bohaterowie".
Czy takie faworyzowanie jednych kosztem drugim to nie rasizm i dyskryminacja?

#bekazlewactwa #4konserwy #neuropa #disney #przypadkowymurzyn
daeun - Wykupiłem dzieciakom Disneya aby nadrobiły troche klasyki gatunku. Przegladaj...

źródło: temp_file8435733593321979530

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 105
@daeun też tak uważam, jednak Amerykańskie problemy rasowe nie są absolutnie logiczne, z Hamburgerami na ten temat nawet nie ma co dyskutować ponieważ to urąga ludzkiej psychice

Ich przodkowie walczyli o równe traktowanie a ich dzieci już się sami zaczeli segregować na uniwersytetach, świetlicach i barach, clown country.
  • Odpowiedz
via Android
  • 47
@Njal komiczne to jest. Powinni raczej w sposób naturalny wypracować sobie swoje miejsce w świecie popkultury i zasłużyć na rolę czy uznanie widowni.
  • Odpowiedz
@daeun
Jak pierwszy raz to zobaczyłem to myślałem, że to jest kategorią filmów gdzie antagoniści grają główną rolę i zastanawiałem się czemu nie moge znaleźć białych osób
  • Odpowiedz
@daeun: z jednej strony rozumiem bo przez dziesięciolecia zakazywali im mieszkać wśród białych i nie było ich w filmach ale robienie im laski na każdym możliwym polu to jakaś przesada. Czemu czarni nie mogą być jak azjaci? XD
  • Odpowiedz
@daeun: a pamiętasz jeszcze z 20 lat temu jak czarnoskórzy aktorzy nie byli tak faworyzowani, oki było na prawdę dobrych czarnoskórych aktorów?
Morgan Freeman, Denzel Washington, Samuel L Jackson, Will Smith, Eddy Murphy, Danny Glover, Weasley Snipes, Laurence Fishburne.

Aktualnie pomimo pchania czarnoskórych w każdy możliwy film, nawet do odtwarzania ról bialoskorych, nie znam żadnych z aktorów.
  • Odpowiedz
Powinni raczej w sposób naturalny wypracować sobie swoje miejsce w świecie popkultury i zasłużyć na rolę czy uznanie widowni.

@daeun: jeszcze 20 lat temu tak było, wielu czarnych aktorów grających swoje kultowe role jak will smith, Morgan Freeman, Eddie Murphy i inni, chociażby Morfeusz w Matrixie jest świetnie zagrany

A teraz wciska się na siłę przeciętnych aktorów w pierwszoplanowe rolę i przekręca oryginalne dzieło tylko po to żeby zadowolic wymagania
  • Odpowiedz