Wpis z mikrobloga

Minęły niedawno dwa lata wojny.
Przez ten czas miała miejsce masa wydarzeń, zarówno złych jak i dobrych.

Jednak na zawsze w sercu pozostanie mi i zapewne zapisze się ono w naszej tożsamości, jedno wydarzenie - masowe i życzliwe przyjęcie uchodźców przez Polaków, którego nikt nigdy nam nie usunie z pamięci, choćby nie wiem jak się starał.
Rozpiera mnie duma, że w czasie próby udało nam się oddolnie zjednoczyć przeciwko zbrodniczemu atakowi Rosji na Ukrainę i zdaliśmy egzamin z człowieczeństwa chroniąc głównie tych najsłabszych, mimo że stosunki między naszymi narodami nie zawsze były poprawne.
Jak widać w pamięci mamy opowieści naszych rodziców/dziadków o piekle wojny i okupacji i chcemy sami tego uniknąć oraz pomóc unikać innym.

Pamiętam w pierwszych dniach po rozpoczęciu wojny, masę ludzi kierujących w stronę granicy by pomóc potrzebującym, oferując im materiały pierwszej potrzeby, podwózkę czy nawet dach nad głową.
Sam myślałem o jakiejś formie pomocy bezpośredniej, jednak proces decyzyjny u mnie przebiegał dość wolno, więc się na to nie załapałem i zacząłem pomagać nieco później, np. przez wpłaty na zweryfikowane zbiórki(np. Strzyżewskiego, którego zbiórki szczerze polecam).

Chciałem wszystkim pomagającym szczerze podziękować za to co robiliście i ciągle robicie, bo jesteście tymi którzy tworzą ten świat lepszym.

#ukraina
#polska
#wojna
krokietowy - Minęły niedawno dwa lata wojny.
Przez ten czas miała miejsce masa wydarz...
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@patrykpop22: zwróć uwagę, że polskie władze kompletnie nic nie zrobiły w sprawie pomocy uchodźcom, jedynie politycy biegali pod granicę aby robić sobie zdjęcia,

a skargi i procesy sądowe są wobec właśnie polskim władzom a nie przeciwko Polakom którzy pomagali Ukraińcom,

więc jeżeli dajesz yebanie o te polityczne gierki to... i jeszcze nazywasz to zdradą? :D strasznie musi Cięto właśnie ruszać a moja diagnoza taka, że to musi wynikać z kompleksów
  • Odpowiedz
@SpalaczBenzyny świetnie to napisałeś. Niestety większość ludzi daje się wciągać w gierki polityczne. Prawda jest jednak taka że my jako naród a nie klasa rządząca pokazaliśmy piękne zaangażowanie w pomoc i jeśli ktoś mówi że przeciętny szary Ukrainiec nie jest wdzięczny nam za to to znaczy, że nawet nie ma z nimi kontaktu i powiela pewnie jakieś g---o z social mediów
  • Odpowiedz
  • 1
@SpalaczBenzyny przesadzasz, władze też robiły. Bez wątpienia bez zaangażowania masowego obywateli jakie nastąpiło byłoby to o wiele za mało ale też nie było to nic.
  • Odpowiedz
masowe i życzliwe przyjęcie uchodźców przez Polaków, którego nikt nigdy nam nie usunie z pamięci

@krokietowy: ratowania Żydów już nikt nie pamięta, po 80 latach. Więc tutaj daje max 5lat. Już byliśmy braćmi narodu ukraińskiego, by po 2latach być wyszywanymi od ruskich agentów w europie
  • Odpowiedz
@VGT: i oczywiście wszystkie komentarze pod filmem od p0laków, tak samo jak pod każdym innym filmem w którym chociaż jednym słowem angol albo amerykanin wymieni POlskę.
  • Odpowiedz