Jakie szachy wybrać? Chodzi mi o aspekt stricte techniczny. W jaka marke celować? Jaki optymalny rozmiar? Turniejowe? Domyślam się że nie ma to większego znaczenia, ale ciekawia mnie wasze opinie, juz mam trochę dosyć swoich plastików z czasów szkolnych.
@daftie123: 1. Nie kupuj zbyt dużej szachownicy. Szachownica w rozmiarze turniejowym (5+, pole 55mm) jest naprawdę ogromna. Polecam 4+, pole 45mm, jeśli masz naprawdę dużo miejsca to rozmiar 5, pole 50mm.
2. Jeśli będziesz grał często i masz miejsce, żeby szachownica była stale rozłożona to rozważyłbym szachownicę w postaci jednolitej deski (nieskładaną).
3. Jeśli kupujesz figury osobno, to zastanów się, czy wolisz, żeby wypełniały pola bardziej ciasno czy luźno. Średnia króla powinna stanowić
@daftie123: To ja napiszę inaczej - chcesz jeździć na turnieje szachowe, grać w szachy na żywo czy tylko Internet i granie sobie w domu ze znajomymi? Jeżeli chcesz grać w turniejach i mieć też radość z tego, że coraz lepiej idzie, to warto mieć szachy takie same jak na turniejach. Kupisz za małe, przyzwyczaisz się do malutkiej deski, pojedziesz na turniej i nagle Ci się będzie beznadziejnie grało, bo wszystko
@daftie123: Nie wiem, jaka jest różnica między szachami olimpijskimi i turniejowymi, wyglądają bardzo podobnie. Drobne różnice w stylu wykonania figurek nie mają znaczenia, to jest kwestia twojego poczucia estetyki, weź te, które najbardziej ci się podobają.
Pisząc szachy turniejowe, miałem na myśli szachownicę o wymiarach pola 50-60 mm i odpowiadające tym wymiarom figury (wysokość króla 95-105 mm). Jak nie masz miejsca i weźmiesz szachownicę o wymiarach pola trochę mniejszym niż 50 mm,
@Sniper10200 chce grać tylko w domu/pracy, a raczej to głównie rozpracowywać pozycje, o wiele lepiej robi mi się to na fizycznej szachownicy. Ew. dawać jakieś zadania znajomym :) Turnieje odpadają, za słaby jestem :)
@r4do5 dzięki za merytoryczne odpowiedzi! Jednak tag #szachy przywraca wiare w wykop :)
Myślę że będę celował w coś rozmiarach 30-40cm, jako złoty środek.
@daftie123: Można się śmiać z takiego analizowania tematu, w końcu szachy to szachy, drewniana deska i figurki, nic specjalnego. Jednak jak po pierwszym turnieju zapragnąłem kupić porządne szachy, to informacje, jakie otrzymałem, były niewystarczające, żeby podjąć świadomą decyzję. Ładnymi szachami przyjemniej się gra i trenuje, fajnie jakby też były solidne i wytrzymały próbę czasu.
30cm to będzie bardzo mała szachownica, jak masz miejsce, to jednak polecałbym szachownice przynajmniej 40 cm
W jaka marke celować? Jaki optymalny rozmiar? Turniejowe?
Domyślam się że nie ma to większego znaczenia, ale ciekawia mnie wasze opinie, juz mam trochę dosyć swoich plastików z czasów szkolnych.
#chess #szachy #kiciochpyta
1. Nie kupuj zbyt dużej szachownicy. Szachownica w rozmiarze turniejowym (5+, pole 55mm) jest naprawdę ogromna. Polecam 4+, pole 45mm, jeśli masz naprawdę dużo miejsca to rozmiar 5, pole 50mm.
2. Jeśli będziesz grał często i masz miejsce, żeby szachownica była stale rozłożona to rozważyłbym szachownicę w postaci jednolitej deski (nieskładaną).
3. Jeśli kupujesz figury osobno, to zastanów się, czy wolisz, żeby wypełniały pola bardziej ciasno czy luźno. Średnia króla powinna stanowić
Czym się różnią szachownice turniejowe od zwykłych czy olimpijskich z którymi też się spotykałem?
Nie wiem, jaka jest różnica między szachami olimpijskimi i turniejowymi, wyglądają bardzo podobnie. Drobne różnice w stylu wykonania figurek nie mają znaczenia, to jest kwestia twojego poczucia estetyki, weź te, które najbardziej ci się podobają.
Pisząc szachy turniejowe, miałem na myśli szachownicę o wymiarach pola 50-60 mm i odpowiadające tym wymiarom figury (wysokość króla 95-105 mm). Jak nie masz miejsca i weźmiesz szachownicę o wymiarach pola trochę mniejszym niż 50 mm,
Turnieje odpadają, za słaby jestem :)
@r4do5 dzięki za merytoryczne odpowiedzi! Jednak tag #szachy przywraca wiare w wykop :)
Myślę że będę celował w coś rozmiarach 30-40cm, jako złoty środek.
30cm to będzie bardzo mała szachownica, jak masz miejsce, to jednak polecałbym szachownice przynajmniej 40 cm
Zekrne na ta stronę, dzięki (✌ ゚ ∀ ゚)