Wpis z mikrobloga

Jakie szachy wybrać? Chodzi mi o aspekt stricte techniczny.
W jaka marke celować? Jaki optymalny rozmiar? Turniejowe?
Domyślam się że nie ma to większego znaczenia, ale ciekawia mnie wasze opinie, juz mam trochę dosyć swoich plastików z czasów szkolnych.

#chess #szachy #kiciochpyta
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daftie123:
1. Nie kupuj zbyt dużej szachownicy. Szachownica w rozmiarze turniejowym (5+, pole 55mm) jest naprawdę ogromna. Polecam 4+, pole 45mm, jeśli masz naprawdę dużo miejsca to rozmiar 5, pole 50mm.

2. Jeśli będziesz grał często i masz miejsce, żeby szachownica była stale rozłożona to rozważyłbym szachownicę w postaci jednolitej deski (nieskładaną).

3. Jeśli kupujesz figury osobno, to zastanów się, czy wolisz, żeby wypełniały pola bardziej ciasno czy luźno. Średnia króla powinna stanowić
  • Odpowiedz
@daftie123: To ja napiszę inaczej - chcesz jeździć na turnieje szachowe, grać w szachy na żywo czy tylko Internet i granie sobie w domu ze znajomymi? Jeżeli chcesz grać w turniejach i mieć też radość z tego, że coraz lepiej idzie, to warto mieć szachy takie same jak na turniejach. Kupisz za małe, przyzwyczaisz się do malutkiej deski, pojedziesz na turniej i nagle Ci się będzie beznadziejnie grało, bo wszystko
  • Odpowiedz
@daftie123:
Nie wiem, jaka jest różnica między szachami olimpijskimi i turniejowymi, wyglądają bardzo podobnie. Drobne różnice w stylu wykonania figurek nie mają znaczenia, to jest kwestia twojego poczucia estetyki, weź te, które najbardziej ci się podobają.

Pisząc szachy turniejowe, miałem na myśli szachownicę o wymiarach pola 50-60 mm i odpowiadające tym wymiarom figury (wysokość króla 95-105 mm). Jak nie masz miejsca i weźmiesz szachownicę o wymiarach pola trochę mniejszym niż 50 mm,
  • Odpowiedz
  • 0
@Sniper10200 chce grać tylko w domu/pracy, a raczej to głównie rozpracowywać pozycje, o wiele lepiej robi mi się to na fizycznej szachownicy. Ew. dawać jakieś zadania znajomym :)
Turnieje odpadają, za słaby jestem :)

@r4do5 dzięki za merytoryczne odpowiedzi! Jednak tag #szachy przywraca wiare w wykop :)

Myślę że będę celował w coś rozmiarach 30-40cm, jako złoty środek.
  • Odpowiedz
@daftie123: Można się śmiać z takiego analizowania tematu, w końcu szachy to szachy, drewniana deska i figurki, nic specjalnego. Jednak jak po pierwszym turnieju zapragnąłem kupić porządne szachy, to informacje, jakie otrzymałem, były niewystarczające, żeby podjąć świadomą decyzję. Ładnymi szachami przyjemniej się gra i trenuje, fajnie jakby też były solidne i wytrzymały próbę czasu.

30cm to będzie bardzo mała szachownica, jak masz miejsce, to jednak polecałbym szachownice przynajmniej 40 cm
  • Odpowiedz
  • 0
@r4do5 dokładnie, a do tego myślę że paru Mirkow z tagu (w tym pewnie i Ty) miało już trochę figur w ręku i może coś powiedzieć z doświadczenia.

Zekrne na ta stronę, dzięki ( )
  • Odpowiedz