Wpis z mikrobloga

Szukam asystentki dyrektora*
Wymagania: normalne bez wymysłów znajomość ms 365, innych systemów można nauczyć się ciągu dwóch dni. Warunek znajomość języka angielskiego biegle, mile widziany francuski komunikatywny.
Kasa 8000-10000 brutto na UoP.

No nie zgadniecie jaki chłam zgłasza się 😂🤣
Moda na cv bez zdjęć rozwala mnie.
Przykład: zakolczykowana japa, wytatuowany ryj, włosy w kolorze tęczy...

Ludzie zapanujcie nad swoim wyglądem, bo potem nie da się na was patrzeć 🤡

*facet odpada, bo to odgórne wymagania komitetu.

Dziś jeszcze 3 spotkania.
1. Kobieta 35+ samotna matka
2. 26 lat po studiach zero doświadczenia ale 2 lata mieszkała w syfie zwanym paryżem..
3. Korpo szczur 29 lat, powiedziała 7000 brutto 😅

Moja HR business partner, to kompletnie nie zna się na rekrutacjach. Podsyła mi wszystko jak leci, a mój fitr jest prosty: nie sowietów, kolorowych, mohametan, ludzi po 50 rż.

Lubie swoją robotę, ale rekrutacje to masakra...

#pracabaza #korposwiat #korpo #rekrutacja #hr
  • 322
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

#it zawija się, bo #ai idzie mocno Claude zastąpił sporo papraków programistów

@xfre: zajebisty bait XDDD, z drugiej strony robie machine learning więc mam w------e
  • Odpowiedz
mam tatuaże i kolczyki na twarzy i nie mam problemu ze znalezieniem pracy w IT (programista/machine learning)

@glowie: Naprawdę nie rozumiesz? Jak masz takie rzadkie umiejętności to wygląd jest gdzieś na szarym końcu przy rekrutacji, tym bardziej gdy nie robisz za "twarz" firmy. Ale do stanowiska, gdzie potrzebny jest właściwie tylko angielski pracodawca może przebierać w ofertach i ma prawo ograniczać ryzyko i czas nie podejmując nawet rozmowy z osobami,
  • Odpowiedz
ale logiki nie ogarniasz? Coś mi to śmierdzi

@Maly_Jasio: ogarniam, tylko śmieszy mnie to dalej; kogo do c---a obchodzi wygląd w 2024 xD

jak kupuję coś to mam w dupie wygląd sprzedawcy, tylko zależy mi na tym, żeby g---o które kupiłem dobrze działało

w-----a mnie to boomerskie dawanie j-----a o wygląd, jak stare pokolenia wymrą będzie lepiej. also, tutaj (berlin) normalnie zatrudniają asystentki/ów z tatuażami i kolorowymi włosami, więc to
  • Odpowiedz
@xfre: Ja p------e widać przygłupa, który stanowisko dyrektorskie to widział ale w Simsach xD
- dyro poważnej firmy uczestniczy co najwyżej na ostatnim etapie rekrutacji, daje request do HRów że potrzeba asystenta i oni dbaja o cały proces do czasu ostatniej rozmowy
- "asystentka dyrektora", który zajmuje się czymś innym niż pierdzeniem w stolik, to nie jest osoba, której wymagania to "pakiet MS Office"
- dyrektor nie wiedzący, że w CV zdjęć
  • Odpowiedz
@xfre pewnie bait ale u mnie w pracy jest taka asystentka i chyba wszystkie aspekty jakie opisałeś zalicza i jest mega ogarnięta w aspektach wsparcia jako asystentki. Nie martwimy się o nic wszystko zawsze zorganizowane idealnie boję się tego że tak się przyzwyczaję bo to pierwszy raz jak mam taki poziom że strony asystentki.
  • Odpowiedz
mam tatuaże i kolczyki na twarzy i nie mam problemu ze znalezieniem pracy w IT (programista/machine learning)

@glowie: A jako front office raczej bys jej nie znalazł. W twojej roli wazne sa konkretne umiejetnosci, mozesz nawet smierdziec, natomiast w roli asystentki / front office liczy sie prezencja i ogarniecie na poziomie normalnego czlowieka (nie fajtlapa).

Naprawdę myślałem, że będziesz pisał o umiejętnościach a nie wyglądzie.

@Wink U mnie w
  • Odpowiedz
natomiast w roli asystentki / front office liczy sie prezencja i ogarniecie na poziomie normalnego czlowieka (nie fajtlapa).

@Dentka7: again, nie w berlinie, widziałem sporo osób w tej roli, które mają tyle samo tatuaży na twarzy co sven marquardt xD
  • Odpowiedz
tylko śmieszy mnie to dalej; kogo do c---a obchodzi wygląd w 2024 xD

@glowie: Ciebie nie obchodzi, ale innych obchodzi i musisz się z tym pogodzić. Musi być dla Ciebie przykre, że nie żyjesz w idealnym świecie, który jest skrojony pod Twój światopogląd i wyidealizowany obraz. Mi się też wiele rzeczy nie podoba, ale ja już przestałem się dziwić.
  • Odpowiedz
Wpis pewnie bait, ale interesująca jest reakcja większości ludzi i silne emocje, a nawet nienawiść do OPa.

Szukając sobie pracownika zwraca się uwagę na naprawdę małe detale i przy wstępnym sortowaniu z 200 CV odrzuca się większość za jakieś małe rzeczy.
Jeśli ktoś żyje w przeświadczeniu, że same umiejętności go na rynku pracy uniosą, to najwyższa pora dojrzeć. W większości zawodów potrzebne są umiejętności miękkie, a na stanowisku asystentki prezencja jest kluczowa
  • Odpowiedz
again, nie w berlinie, widziałem sporo osób w tej roli, które mają tyle samo tatuaży na twarzy co sven marquardt xD

@glowie: Oczywiscie, ze jestem w stanie uwierzyc ze sa wyjatki, przeciez caly swiat nie wyglada tak samo. Natomiast nie jest to norma.
I nawet w tym Berlinie, mysle, ze mowisz o bardzo waskiej dziedzinie (moze masz na mysli front office w biurze IT), bo juz w corporate banking jest
  • Odpowiedz
@xfre w sumie skreślanie ludzi po 50 czy 60rz to głupota, bo te osoby są często technicznie bardzo dobre. Z resztą się zgadzam, sam kiedyś miałem na rozmowie na teamsach kandydata chłopa przebranego za babę. Nic nie ogarnial
  • Odpowiedz