Wpis z mikrobloga

#polska #patologiazewsi #patologiazmiasta #500plus #karyna #prawo
Przedstawie wam pewną sytuację :
Dziś na grupie osiedlowej babka wyskoczyła z postem że znalazła dowód osobisty podała numer pod który trzeba się zgłosić żeby go odebrać.
Na zdjęciu z dowodu rozpoznałem swojego sąsiada starszy typ schorowany i raczej nie ogarniający wszystkiego w życiu.
Postanowiłem że pomogę i powiadomię gościa.
Napisałem do babeczki na priv że pan mieszka na takiej a takiej ulicy i w której klatce. Poprosiłem również żonę aby go poinformowała że znalazł się jego dowód.
A później sprawa potoczyła się w ten sposób :)
Dla mnie to jest chore i wygląda jak próba wyłudzenia 300 pln ,,Bo mnie się należy”
Temat zgłosiłem na komisariat w obawie że kobieta może wziąć chwilówkę na ten dowód skoro zrobiła sobie jego kopię i upublicznia go w sieci oraz rozsyła w wiadomościach jako okup …
Co o tym sądzicie drogie wykopki ?
Globtroter1985 - #polska  #patologiazewsi #patologiazmiasta #500plus  #karyna #prawo ...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Globtroter1985 postrasz Grażynę zgłoszeniem na policje kradzieży dokumentów xD

Trzeba mieć nasrane, żeby za dowód chcieć 300zl.

Wyrabia się chyba za darmo albo za kilkanaście zł, więc można zapytać czy chce 1,70 znaleznego
  • Odpowiedz
@hpiotrekh Niestety już mnie zablokowała ale zadzwoniłem na ten komisariat powiedzieć jaka jest sprawa co babka chciała zrobić. I faktycznie jest zgłoszona z imienia i nazwiska jako osoba który ten dowód tam dostarczyła ale powiedziałem że mam obawy czy kobieta nie będzie chciała jakiejś chwilówki ogarnąć itp. Jutro dzielnicowa ma podjechać do tego pana w celu oddania mu dowodu i mówił gość który przyjął zgłoszenie żeby trzymać zrzuty ogłoszenia jeżeli ktoś
  • Odpowiedz
@Globtroter1985: serio takie coś zamiast normalnie nowy dowód wyrobić? Nie ma kontroli nad tym komu i jakie dane ta baba wysłała, a powodzenia z lataniem ze schorowanym starszym panem, żeby potem te chwilówki odkręcać.
  • Odpowiedz
@Globtroter1985 sprawdziłem sobie jej profil na fb, jest ciekawie, bo babka jest prawdopodobnie niepelnosprytna, ma też sporo innych znajomych tego typu, pewnie z jakiejś szkoły specjalnej xD Wiadomo ze jej to nie usprawiedliwia, ale zakładam że nawet nie ogarnia co o------a xD
  • Odpowiedz
Temat zgłosiłem na komisariat w obawie że kobieta może wziąć chwilówkę na ten dowód skoro zrobiła sobie jego kopię i upublicznia go w sieci oraz rozsyła w wiadomościach jako okup …

@Globtroter1985: nie musisz nawet mówić co może zrobić, przetrzymywanie cudzych dokumentów jest niezgodne z prawem, więc tylko zgłaszasz i ją dojadą.
  • Odpowiedz
@Globtroter1985: znaleźne w przypadku dokumentów jest zdaje się uznaniowe bo dowód nie przejawia realnej wartości (w przypadku np gotówki jest to prawnie ustawione chyba 10 bądź 15% jeśli dobrze pamiętam).
Wołaj co będzie dalej.
  • Odpowiedz