Wpis z mikrobloga

Chyba rozumiem czemu niektóre osoby twierdzą, że iphone jest niby "intuicyjny" czy niby lepiej zaprojektowany pod względem menu, systemu itd.

Sam przesiadając się z androida uważam wszystko tutaj za mało przyjemne do użytkowania, źle rozwiązane itd. xD

Więc to widocznie kwestia tego do którego systemu przyzwyczaimy się na początku a potem zmiana na drugi jest irytująca.

#iphone #android #smartfon
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Murasame:
Intuicyjne jest to, co znasz. Przesiadka tak w jedną jak i w drugą stronę to zawsze będzie okres przejściowy, w którym musisz nabrać nowych nawyków. To samo zresztą tyczy się przesiadki z Windows na MacOS i v-ce versa.

Mnie też iOS w------ł niesamowicie jak pożyczyłem kiedyś iPhona od kumpla "na testy" - poużywałem jeden dzień i oddałem bo nic mi nie pasowało. Jakiś czas później miałem dobrą ofertę w
  • Odpowiedz
@smk666:

dobrą ofertę w abonamencie firmowym

Takie oferty faktycznie istnieją? Bo jak byłem na B2B z ciekawości sprawdziłem jakby to wyglądało jakbym sobie wziął telefon od operatora i wyszło na to, że nawet po odliczeniu VAT wychodziło drożej niż prywatnie bez odliczania czegokolwiek.
  • Odpowiedz
@Murasame: wszystko zależy kto jak używa smartfona, jak dla mnie android do pracy z tekstem (kopiowane różnych treści z sms, jakichś fotek itp), zarządzanie galerią zdjęć jest nieporównywalnie lepszy od iOS, bo w iOS jest dramat. Dialer, historia połączeń w iOS - smutek. Ale jeśli ktoś potrzebuje zadzwonić, odebrać i ma wywalone na takie detale, to iOS jest jak najbardziej ok, bo działa :D
  • Odpowiedz
@Murasame:
To było już kilka lat temu. Zadzwonił do mnie pod koniec miesiąca "opiekun biznesowy" z lokalnego punktu, że po 14 miesiącach płacenia abo poprzedni telefon wisi już jako spłacony i czy wezmę iPhona z rabatem 50% na start ale muszę brać teraz, bo chce wyrobić liczbę umów do premii w tym miesiącu i dzwoni po kolei do każdego kogo da się podciągnąć.

Ostatecznie na samym abo za poprzedni telefon
  • Odpowiedz
Więc to widocznie kwestia tego do którego systemu przyzwyczaimy się na początku a potem zmiana na drugi jest irytująca.

@Murasame: Dokładnie tak samo jest z interfejsami oprogramowania konkurencyjnych aplikacji czy systemów operacyjnych. Używasz na co dzień Linuxa, przesiadasz się na Windows i wkurza cię że nie da się przesunąć okienka alt-LMB chwytając w dowolnym miejscu okienka, w drugą stronę będąc przyzwyczajonym do Windows czujesz się zagubiony pod Linuxem czy MacOS.
  • Odpowiedz
@Murasame ja się już 3 razy odbiłem od ios przez brak logiki i brak wygody w użytkowaniu.

Najbardziej dobija mnie gest cofania tylko od lewej krawędzi, a jak nie gest to strzałka cofania w lewym górnym rogu. Nawet tego zwykłego 6" iphona nie da się obsłużyć jedną dłonią.
Druga rzecz która mnie irytuje to ustawienia aplikacji schowane w ustawieniach, tak jakby nie mogły być w menu aplikacji.
Trzecia to oryginalna klawiatura bez rzędu
  • Odpowiedz
@Murasame: no to właśnie ajfon, u mnie łączy ale muszę mieć włączony bt przy wchodzeniu do auta i odpalaniu, jak bym samochód odpalił i potem włączył bt to juz się nie połączy. tak samo jak bym w trakcie jazdy się rozłączył to już się nie połączy
  • Odpowiedz