Wpis z mikrobloga

Mam kilka pytań technicznych co do egzaminu, bo mój instruktor jest mocno odklejony ( ͡° ʖ̯ ͡°)

1. Obsługa - łańcuch; czy prawdą jest, że już nie trzeba ręką sprawdzać napięcia i wystarczy powiedzieć, że „sprawdzanie m/w w połowie, napięcie wg zaleceń producenta, łańcuch niezużyty, nasmarowany”?
2. Czy wyprowadzenie z garażu można robić siedząc na motocyklu? Mój instruktor twierdzi, że tak, ale żadnego takiego nagrania na yt nie widziałem ¯\(ツ)
3. Czy w ramach przygotowania do jazdy szyba kasku musi być zamknięta całkowicie?
4. Czy przygotowanie do jazdy to również odpalenie już motocykla? Bo zrozumiałem to tak: siadam, nóżka złożona, kask zapięty, poprawiam lusterka, sprawdzam luz i zgłaszam? Czy odpalam, rozglądam się i zgłaszam?

Dziena z góry mordki za odpowiedzi!

#motocykle
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sabtuzdeamon 1. Mi też mówią, że mam nic nie dotykać
2. Ponoć tak
3. Ja szybki nie zamykam na placu w ogóle. Przy niskich prędkościach ciężko się oddycha, a jak jest zimno, to nic zaraz nie widać.
4. Chyba trzeba odpalić. Ale mi nikt nic nie mówił o zgłaszaniu

Ja się bardziej zastanawiam nad miastem.
Zwłaszcza czy muszę myśleć też za egzaminatora w samochodzie za mną. Np czy wyjeżdżając z podporządkowanej
  • Odpowiedz
Czy wyprowadzenie z garażu można robić siedząc na motocyklu? Mój instruktor twierdzi, że tak, ale żadnego takiego nagrania na yt nie widziałem ¯\(ツ)/¯

@sabtuzdeamon: Tak, możesz.

Czy w ramach przygotowania do jazdy szyba kasku musi być zamknięta
  • Odpowiedz
  • 1
@sabtuzdeamon
U mnie to wyglądało tak:
1. Wystarczyło wskazać na łańcuch i powiedzieć że sprawdzam stan łańcucha
2. Jeśli chodzi ci o przestawienie motocykla na placu jako zadanie egzaminacyjne to u mnie zdejmowało się motocykl z podpórki i pchało na wyznaczone miejsce uważając, żeby nie najechać na linię i nie spotkałem się,żeby ktoś to robił siedząc na motocyklu.
3. szybka opuszczona momencie ruszania motocyklem ale czy koniecznie musi być to nie
  • Odpowiedz
  • 0
@WolvvloW @WolvvloW na mieście koniecznie ruszyć głową, tak żeby zamarkować chociaż ruch. Ze slalomem masz dowolność możesz odrazu z jazdy albo z zatrzymania. Jeśli chcesz z zatrzymania, to musisz się zatrzymać koniecznie przed wyznaczoną linią, rozglądać się i dopiero ruszyć.
  • Odpowiedz
Obsługa - łańcuch; czy prawdą jest, że już nie trzeba ręką sprawdzać napięcia i wystarczy powiedzieć, że „sprawdzanie m/w w połowie, napięcie wg zaleceń producenta, łańcuch niezużyty, nasmarowany”?

@sabtuzdeamon: sprawdzanie ręką w połowie odległości na uniesionym w powietrzu tylnym kole, pierwszy bieg, silnik odpalony oczywiście ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Najpierw obsługa, później wycofanie moto, dopiero wtedy siadasz i sobie lusterka ustawiasz.

@Zielony34: dzisiaj oglądałem filmik, na którym jakiśtam instruktor potwierdził, że ustawienie lusterek w 2024 odbywa się przed "wyprowadzeniem" motocykla.
  • Odpowiedz
Np czy wyjeżdżając z podporządkowanej mam mieć tyle miejsca, że nie tylko ja nie wymuszę, ale i egzaminator?

@WolvvloW Nie - dbasz tylko o siebie, egzaminator da radę. Zwłaszcza jeśli będziesz wjeżdżał ostrożniej niż przy normalnej jeździe. To ty nie możesz wymusić.
  • Odpowiedz
@sabtuzdeamon:
1. Mi egzaminator sam powiedział, żeby nie dotykać. Na swoim egzaminie zapytaj czy chce, żebyś faktycznie sprawdził.
2. Z tego co wiem, nie ma przepisu, który by tego zabraniał. Po prostu prowadzić jest łatwiej, chyba że masz 160 cm i ważysz 50 kg. Ale i tu wystarczy odpowiednia technika, czyli przećwiczenie więcej niż 2 razy.
3. Dlaczego miałaby być? W czasie jazdy może być otwarta.
4. Mnie uczyli, że
  • Odpowiedz
luz sprawdza się w połowie wahacza z siłą 15 Nm a ma zawierać się między 51-56mm

@zielony_goblin: CO DO K---Y XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

@sabtuzdeamon Ziomek tak uwalił pierwszy egzamin, bo mu w szkole przez 20h kursu nikt nie powiedział, że ominięcie przeszkody się z dwóch stron robi xDDDD
  • Odpowiedz
@Zielony34 nooo xD i to nie żart. W tym roku to weszło i za to kogoś u-----i xD mord w Krakowie to stan umysłu. Ale to tak naprawdę weszło po to by uwalac bo na kursie mi tłumaczyli tak, że tej formułki przepisy jasno nie określają i każdy Word/mord narzuca swoje wytyczne, a w Krakowie ktoś postanowił zajrzeć do książki serwisowej ( ͡º ͜ʖ͡º) ponoć coś
  • Odpowiedz
  • 1
@MrDracek w ogóle dużo debilizmów jest w tym kraju. W praktyce, w życiu codziennym moto sobie odpalisz kiedy Ci się podoba, możesz też nigdy moto nie przeprowadzać stojąc, bo możesz lubić na siedząco, a lusterka możesz chcieć ustawić po wyjeździe z garażu, gdy Moto ustawisz tak by fajny widok byl z tylu. Nikt też nie mówi, że masz dwa ruchy na wyprowadzenie, bo możesz zrobić na milion lub sobie moto podnieść
  • Odpowiedz
lusterka

@Hamza: Z tymi lusterkami to już jest w opór p------a akcja, powinna być dozwolona dowolna ilość ustawienia lusterek na egzaminie, na przykład pod warunkiem zatrzymania w bezpiecznym i dozwolonym miejscu, lub stojąc na czerwonym świetle.
  • Odpowiedz