Wpis z mikrobloga

@bananometr: O jakości cięcia świadczy tarcza. Droższe maszyny zapewniają większą precyzję i dokładność. (to tak oczywiście upraszczając) - więc jak nie robisz łączeń 45*, na potrzeby paneli czyli listew wystarczy Ci najtańsza jaka jest
  • Odpowiedz
  • 0
@marcel_pijak: właśnie będe potrzebował też zrobić cięcia na 45 stopni. Lecz myślę czy lepiej jest dopłacać do piły o większej precyzji, czy po prostu kupić dobry kątownik i od niego ustawiać cięcie
  • Odpowiedz
@bananometr: W zasadzie jakakolwiek z posuwem, tak jak marcel napisał, sam mam metabo 216 z posuwem i sporo robót nią zrobiłem, ale nieraz żałowałem, że nie jest to 254 albo 305. Ale to by mi się w zasadzie przydało tylko do kilku rzeczy.
  • Odpowiedz
@bananometr: Najbardziej uniwersalna to chyba z tarczą 265mm. Hikoki robi dobre(zajmują mało miejsca, przez inną konstrukcję posuwu. Niektórzy polecają Evolution z uniwersalną tarczą (tnie metal, plastik,drewno). Na forum stolarskim wyczytałem że piła tarczowa lub zagłebiarka z szyną też daje bardzo dobre rezultaty(jeżeli nie potrzebujemy przechyłu). ech ze wszystkiego trzeba się doktoryzować(sam jestem na kupnie i jeszcze nie wybrałem)
#budujzwykopem #budowadomu #budownictwo
  • Odpowiedz
@bananometr: Podziałka kątów, nawet przy cięciu 90* nie było idealnie, musiałem się trochę gimnastykować aby zrobić kalibrację podkładkami. Po Metabo oczekiwałem więcej, równie dobrze można kupić Parkside.
  • Odpowiedz
  • 0
@limak123456: a zakup dobrego kątownika pomógłby coś? Precyzyjnie potrzebuje 90 i 45 stopnii, reszta jak będe ciął to większa tolerancja może być. Ewentualnie czy kalibracja jest kłopotliwa?
  • Odpowiedz