Aktywne Wpisy

fuji +110
Chłop 36 lat i w końcu kupił pierwszy nowy samochód w życiu. Chłop sobie obiecał, że jak kiedyś będzie już dorosły i będzie go stać na nowe auto, to kupi coś fajnego, ale jednak krakowski centuś mocno i chłop jest za chytry nawet na swoje marzenia ʕ•ᴥ•ʔ więc ostatecznie kupił najpopularniejszy samochód w USA, czyli Forda F-150... a nie czekaj, w tym roku F-series spadło z rowerka i
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
frugASS +118
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Potrzebuję póki co kupić termostaty do kaloryferów (te akurat z wyświetlaczem tak jak w modelu Tuya HY367).
Zależy mi na obsłudze tych sprzętów zarówno z poziomu smartfona z androidem jak i iOS (aplikacja producenta?) oraz aby miały wbudowane termometry (by wiedzieć ile stopni jest w danym pokoju ale to pewnie większość ma). Zależy mi również aby nie byłto najtansze badziewie (takie rozsądne cenowo).
Poza termostatami pewnie w przyszłości dokupię jakieś np. kamery, termometry, panele sterujące (jesli takowe są), smart żarówki, lampki czy inne już bajery.
Pytania:
1. Czy powinienem od razu skoncentrować się na urządzeniach jednego producenta?
2. jak rozumiem musze dokupić bramkę działającą w standardzie zigbee?
3. Jaki system / którego producenta wybrać (uwzględniając zgodność z androidowym google home i applowym home kit (gdybym kiedyś zmigrował na sprzęty apple)?
Wybaczcie moją ignorancję ale nie miałem zbytnio czasu na doktoryzowanie się z tematu smart home a muszę szybko umówić hydraulików.
#smarthome #tuya #googlehome #homekit #iot #inteligentnydom
ja zmienisz w każdej chwili
termometr na głowicy to słabe rozwiazanie bo będzie miała wpływ tem grzejnika
lepiej rozmieść jakis termometr dalej, tez może być tuya
Integracje w HA:
https://www.home-assistant.io/integrations/
HA to podstawa, własną bramka ( usb ) zigbee..
@Generyczny_nick: ale to nie ma nic wspólnego z pracami hydraulików!
w grzejnikach masz zamontować klasyczne zawory (jak pod głowice termostatyczne), a ty (kiedy chcesz, nie mussiz teraz) sobie zakładasz na to zawory te smart sterowane.
Albo klasyczne
źródło: 211519-c72c-1600x0_jak-wyregulowac-grzejniki6-budujemydompl
Pobierzno to wyprostowałem, że nie trzeba szybko kupić, bo prace hydraulików mogą być teraz, a głowice - później
Jesli szukasz tanio. Tzn moim zdaniem jest wystarczająca, imo w miarę cicha ale nie słuchałem innych głowic. Ale polecam spiąć z zewnętrznym termometrem bo okłamuje srogo.