Wpis z mikrobloga

@banana-brown: To że Indie to akurat najmniejszy problem XD
Orzeszki ziemne to nie orzechy tylko nasiona roślin strączkowych. Mają w sobie dużo substancji antyodżywczych - fitynianów (wiążą żelazo, wapń i inne minerały blokując ich wchłanianie) i lektyn (które wywołują stany zapalne). Prażenie orzeszków nie neutralizuje lektyn, za to utlenia nienasycone kwasy tłuszczowe przez co tracą swoje prozdrowotne właściwości i stają się wręcz szkodliwe dla organizmu.
Poza tym orzechy lubią pleśnieć,
  • Odpowiedz
@banana-brown: najlepsze malso orzechowe jest ManiLife, nie jestem pewien czy dostepne w Polsce, ale goscie ulepszyli cos czego myslabys ze nie da sie juz lepiej zrobic

@Lenalee kazdy pokarm jaki zjesz ma pozytywny i negatywny wplyw na Twoj organizm, takie fityniany czy lektyny wplywaja rowniez negatywnie jak i pozytywne, polecam sluchac i czytac dwie strony a nie tylko Dave Asprey czy Saladino
DrGreen_2 - @banana-brown: najlepsze malso orzechowe jest ManiLife, nie jestem pewien...

źródło: 282884_img_6403victoriagreensmithphotography_11_676524_crop

Pobierz
  • Odpowiedz
@DrGreen_2: Wiem że dawka czyni truciznę, ale kalkulując zyski i straty to wolę jednak nie faszerować się prozapalnym, antyodżywczym masłem z orzeszków ziemnych, jak już mam skorzystać z tych "pozytywnych" aspektów to wolę zjeść inne orzechy. Z resztą - od tego są zęby żeby nimi gryźć, a nie jeść przemieloną papkę xD

Dave Asprey

Akurat tego nie znałam, obczaję co mądrego mówi, dzięki ʕʔ
  • Odpowiedz
@Lenalee: tutaj nie chodzi o dawki tylko o wplyw na Twoj organizm, mozesz udowodnic jak to prozapalne sa lektyny o ktorych mowisz? Najlepiej niech to beda metaanalizy a nie pojedycze opracowania, Wieszkosc badan i metanaliz pokazuje jendak, ze lektyny ze straczkow wplywaja pozytwnie na zdrowie. Proponuje czerpac wiedze z zaufnaych zrodel a nie tiktoka czy instagrama, gdzie wiele influencerow wykrzykuje glupoty podnoszac rzeczy w supermarkecie.

od tego są zęby żeby
  • Odpowiedz