Wpis z mikrobloga

Mirki i mirabelki książkowe mam pytanie:
Szukam czegoś do czytania dla chłopca lat 9, nie komiksy. Hary Potter przeczytany cały (dwa razy), dzienniki cwaniaczka oraz przygody Mikołajka wszystkie części - również. Magiczne drzewo nam nie podpasowało, opowieści z Narnii również nie siadły. Straszna historia (ci okropni Rzymianie itp.) tak sobie

Magiczne drzewo mamy chyba całą serię i w razie czego możemy się wynieść
#ksiazki #ksiazka #dzieci
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Moze Robinson cruzoe. Ja czytalem na wyścigi z mamą kto pierwszy w podobnym wieku. Ze 3 rwzy zasnąłem na książce, bo jeszcze do końca rozdziału doczytam i spać :D
  • Odpowiedz
@npbs:
Jamie Olivier (ten od gotowania), "Olbrzymia przygoda Billy’ego" (wydane chyba w zeszłym roku)
Edward Fenton, "Widmo z Głogowego Wzgórza"
J.R. Black, "Duch ze wzgórza Kurzej Wątróbki" - i cała seria "Krąg ciemności", to takie zabawne horrory dla dzieciaków, w podstawówce wypożyczałam i łykałam w jeden wieczór
Swen Nordqvist - seria o Pettsonie i Findusie, szczerze polecam "Tort urodzinowy", obśmiałam się jak norka.
Edmund Niziurski i jego książki dla młodzieży,
  • Odpowiedz
@npbs: NAJLEPSZA SERIA JAKĄ CZYTAŁAM ZA DZIECIAKA TO ,,WIELKA WOJNA DIABŁÓW". POŁKNĘŁAM WTEDY 2 KSIĄZKI W DWA DNI I OD RAZU POSZŁAM DOKUPIĆ POZOSTAŁE 2, A POTEM W 6 DNI PRZECZYTAŁAM 4.
Miałam wtedy trochę więcej ale naprawdę świetne książki. Nie ma bardzo brutalnych scen, tylko trochę ale bądźmy szczerzy xD
Kto nie miał dostępu do gierek w których była krew itd? xD
  • Odpowiedz
@npbs: "Przygody Trzech Detektywów", "Pan Samochodzik", "Seria niefortunnych wydarzeń", "Eragon".

Uwielbiałam też wszystkie lektury, nie wiem co teraz jest obowiązkowe.
Jednak "Chłopcy z Placu Broni", "Wakacje z duchami", "W pustyni i w puszczy", "Ten obcy", "Spotkanie nad morzem", "Ronja, córka rozbójnika" na zawsze w serduszku.

Uwielbiałam też serie: Jeżycjada Musierowicz, Amy numer 7,
  • Odpowiedz
@npbs: jeszcze kilka:
Przygody Robinsona Cruzoe
Dziewczyna i chłopak czyli heca na 14 fajerek
I Chmielewskiej: Nawiedzony dom, Wielkie zasługi, Skarby - historia Janeczki i Pawełka (oni mają w książęce coś po 11-12 lat, więc wiekowo mógłby się z nimi identyfikować.
  • Odpowiedz
nigdy nie wiesz co się komu spodoba. Zawsze może spróbować.

Przygody Robinsona Cruzoe

Dziewczyna i chłopak czyli heca na 14 fajerek

@krytyk1205: Owszem, ale aby docenić Tomka to trzeba mieć zacięcie historyka i ogarniać trochę historię naszego kraju, to jest na poziom 7-8 klasy a nie 9 lat ¯\(ツ)/¯ Będziesz dziecku tłumaczyć co to były rozbiory i ich konsekwencje, jak ono dopiero nauczyło się tabliczki mnożenia? To nie ten wiek, tu potrzebna
  • Odpowiedz
Seria "Łebski Tomek" Liz Pichon jest podobna do Cwaniaczka i też ma mnóstwo niezależnych od sobie części. Seria Martina Widmarka "Biuro detektywistyczne Lassego i Mai", seria Agnieszki Stelmaszyk "Mazurscy na tropie" lub "Kroniki Archeo".

@mru_mru: łebskiego właśnie zamówiłem zobaczymy czy wejdzie:)
  • Odpowiedz
Patrząc po tym co zamieściłaś później, to masz jakieś dziwne ciągoty do staroci.

@kolejne_juz_konto: bo jestem stara i te książki czytałam jako dziecko, wielokrotnie, to dobre historie, nie jestem na bieżąco z książkami dla młodych bo nie mam dzieci zatrzymałam się na Harrym.

A Nawiedzony dom czy 14 fajerek to kapitalne książki z bohaterami z którymi można się utożsamiać. Co mu szkodzi
  • Odpowiedz
@npbs: jak oagrnął HP to myślę że to też da radę - sam zacząłem przygodę z tą serią jak miałem właśnie 9 albo 10 lat - dostałem dwa pierwsze tomy od starszej siostry i od tamtej pory jestem fanem
  • Odpowiedz
@npbs: ja w tym wieku zaczytywałem się w serii Przygody Trzech Detektywów to seria sygnowana nazwiskiem Alfreda Hitchcocka
  • Odpowiedz