Aktywne Wpisy

saintie +62
chcialam wam tylko przypomniec, ze mam najladniejsza d00pe, nie tylko na wykopie ale tez na calym swiecie🙂↕️

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Xianist +236
Podatek katastralny jest w Niemczech, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii czy Szwecji. No ale w Polsce mamy "biednych" emerytów, przez których nie można sensownie opodatkować nieruchomości. W innych krajach tych ludzi nie nazywa się biedakami tylko po prostu landlordami i rentierami, którzy nie powinni być uprzywilejowani kosztem pracującej reszty.
Postawiłem sobie nextcloud na domowym mikrokompie.
Założyłem konto na no-ip, przekierowałem domenę. spoko jest dostęp z neta.
Czy macie pomysł jak zrobić aby urządzenia gdy są w tej samej sieci (domowej) nie pchały całego ruchu przez internet/domenę, tylko korzystaly z bezpośredniego połączenia wew sieci domowej?
router funbox orange
#linux #siecikomputerowe #dns #nextcloud
@jar-mitryn: Ustawienie na routerze wpisu do DNS: twój adres no ip -> lokalny ip albo reguła w FW by pakiety na
@jar-mitryn: dokładnie, on mi robi za firewall, na nim sobie porty przekierowuje itd :)
@jar-mitryn: a FW? Możesz tez postawić DNS na osobnej maszynie np innym routerze/ap lub rpi.
U mnie na routerze w ustawieniach dhcp można dodatkowo ustawić by również przydzielał serwery dns, więc tam wskazuję ip serwera dns, przez co na urządzeniach zewnętrznych nie muszę nic ustawiać - wystarczy że się połączą z routerem.
Edit:
A czekaj, tu piszesz o DNS, czyli twoja odpowiedź nie ma sensu jeszcze bardziej. Przeczytaj wątek , nie o takie rozwiązanie chodzi