Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci
Ech, no to ja, jako singiel, nie dam rady sobie kupić mieszkania teraz:
1. Nie mam wystarczająco na wkład własny nawet z tym programem, bo on liczy zerowy wkład tylko do 220 tys.
2. Ceny mieszkań wzrosną, przez co jeszcze trudniej będzie się zbierać
3. Nie wiadomo, jakie będą kolejne programy (choć wolałbym, by zostawili w spokoju ten rynek), więc też nie wiem, jaka byłaby najlepsza decyzja

Najgorsze jest to, że nie ma zbytnio kto pomóc, zarobki mam niby okej i jestem raczej przy górnym limicie, ale i tak to nie pomaga w żaden sposób. Na powrót bk2 chyba nie ma co liczyć, więc zostaje płacenie za wynajem
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hellmanor: olej nieruchomości i myśl o tym gdzie możesz wysyłać CV, może wpadnie Ci ciekawa praca poza Polską, weź się nie ograniczaj do jednego miasta w kraju. Jesteś wolny a myślisz jakbyś był do tej ziemi uwiązany.
  • Odpowiedz
  • 0
@GreatSolidUser: Zbieram expa, wszedłem do branży, która była dla mnie obca, bo moje wykształcenie (muzyk) pokazał podczas covidu, jak się przyda xd Z roku na rok jest coraz lepiej. Pewnie za kilka lat full zdalnie sobie zrobię z pracą gdzieś w Belgii, a mieszkaniem tutaj.
  • Odpowiedz
@Hellmanor: powiem Ci tak. Kupowanie byle czego w momencie kiedy jedynym motorem wzrostu cen i nakręcania rynku jest tani kredyt dosypywany przez państwo jest nierozsądne. Powinieneś być teraz jak najbardziej mobilny. Nie masz dzieci, rodziny, więc otwórz się na możliwości zamiast wpadać w FOMO. Dopisz w CV że rozważasz relokację itp. Jeżeli rynek zdechnie to pierwsze polecą ceny mieszkań z wadami typu stary blok, ostatnie piętro bez windy, gównianie zlokalizowane
  • Odpowiedz