Wpis z mikrobloga

Jak się nazywa zamek błyskawiczny bez ząbków. Tylko na taki ślizg, że jedna strona wchodzi w rowek w drugiej?
#szycie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@volodia: Szyję od lat hobbystycznie, a do tego lubię różne nowinki i gadżety, w związku z tym grzebię często po pasmanteriach internetowych plus czasem Aliexpress i w życiu czegoś takiego nie spotkałam. Poza foliowymi woreczkami i koszulkami na dokumenty z zapięciem strunowym też nigdzie nie widziałam takiego rozwiązania. Gdzie to się stosuje w szytych wyrobach?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@jeden_na_dziesiec ja potrzebuję sobie zrobić taki rękaw kilkunastometrowy który będzie zapinany. Nie bardzo mogę zwykły zamek wstawić bo rękaw będzie obejmował siatkę z przędzy i poszczególne nitki mogłyby wchodzić w ząbki i się przecierać. No mogę stosować teoretycznie rzep, ale na 12 metrach zapiąć to to będzie wolne, bo to trzeba rzepem trafić w drugi itd. Takie zapięcie jest dla mnie szybsze.
  • Odpowiedz
@volodia: Raczej coś takiego nie istnieje w wersji do wszywania. Po angielsku to się nazywa "string zipper" i jeśli w ogóle coś znajdziesz, to takie do wgrzewania i nie wiem, czy gdzieś jest detalicznie na metry, bo to raczej produkt dla producentów woreczków strunowych:
https://www.qichangtape.com/plastic-string-zipper-puller.html

Może problem rozwiązałby sposób wszycia zamka jak na obrazku poniżej? Tzn. ząbki leżą na warstwie materiału.
jedennadziesiec - @volodia: Raczej coś takiego nie istnieje w wersji do wszywania. Po...

źródło: jak-naprawi%C4%87-suwak-w-zamku-b%C5%82yskawicznym

Pobierz
  • Odpowiedz