Wpis z mikrobloga

@pneumokok: zrobiłem lata temu może ze 3 projekty na atmedze (typu sterownik do akwarium z czujkami) i tyle w temacie. Ekspert ze mnie żaden, ale ostatnio mnie nosi, żeby znowu coś fajnego sobie poskładać i nie wiedziałem jak zacząć swoją przygodę z andruino. Wygląda, że ta strona ma fajne pomysły i całkiem tanie części, więc jest nadzieja, że w końcu się do czegoś zmuszę ;)
@RRybak: możesz jeszcze taniej znaleźć u skośnookich braci to samo, te części na stronie to jedynie linki do (nie powiązanego o ile dobrze wiem) sklepu.

mi się bardziej podoba biblioteka, która odwala całą robotę za użytkownika i pozostawia jeydnie kwestię zbudowania czujki.

warto iść w ten projekt.

ja u siebie używam samodzielnie napisanego kodu opartego na innych bibliotekach, ale nie jest on nawet w połowie tak zautomatyzowany, więc będę migrował. :-)
@Migfirefox: co masz na myśli przez "czujniki do arduino"?

Do jednej płytki można podłączyć tyle, na ile ona sama pozwala (wersje 'pro mini' to, w zależności od czujników i ich rodzaju, od 1 do kilku(nastu dla 1-wire)), natomiast w przypadku np. MEGA to znacznie więcej.
@Migfirefox: teoretycznie, praktycznie nie potwierdzę niemniej jednak nie wiem cyz zapinałbym do tego akurat arduino, a nie np. kontroler magistrali 1-wire. raz że on by odciążył (odczyt trochę zajmuje), dwa że chyba pojawiłby się u CIebie problem zbyt długich kabli i problemów z odczytem.

Piszę to czysto teoretycznie.

PS: Po co aż 50?
@Migfirefox: rozumiem, sam bym chciał takie mieć.

Niemniej jednak z praktycznego punktu widzenia ciekaw jestem do czego można wykorzystać aż 50 źródeł danych o temperaturze w mieszkaniu (w domu to już co innego, chyba że masz na myśli właśnie dom?)