Pytanko do osób z #autyzm oraz tych którzy siedzą w temacie. Mam bardzo dobrego kumpla który najprawdopodobniej jest w spektrum. Jestem pewien tak na 90%. Możecie polecić mi jakieś książki które pomogą mi lepiej zrozumieć i poznać ten temat? Poszukuję czegoś co pomoże mi oraz czegoś co mogę dać w prezencie kumplowi żeby lepiej zrozumiał jak z tym funkcjonować.
@brh4life: Najlepsza by była terapia z psychologiem wyspecjalizowanym w zajmowaniu się osobami ze spektrum albo z terapeutą który sam jest autystykiem, ale niestety w Polsce ciężko takie terapie znaleźć, a jak już są, to tylko dla dzieci :/ Z książek natomiast polecam "Dlaczego podskakuję" autorstwa Naoki Higashida
Możecie polecić mi jakieś książki które pomogą mi lepiej zrozumieć i poznać ten temat?
@brh4life: jako klasyki wymienia się w tym temacie książki Temple Grandin.
Poszukuję czegoś co pomoże mi oraz czegoś co mogę dać w prezencie kumplowi żeby lepiej zrozumiał jak z tym funkcjonować.
@brh4life: To dodaj do tego jeszcze książki o psychologii, ale normalnych ludzi, żeby trochę nauczył się towarzyskiego języka. Spergi i autystycy bardzo rzadko
Mam bardzo dobrego kumpla który najprawdopodobniej jest w spektrum. Jestem pewien tak na 90%.
Możecie polecić mi jakieś książki które pomogą mi lepiej zrozumieć i poznać ten temat?
Poszukuję czegoś co pomoże mi oraz czegoś co mogę dać w prezencie kumplowi żeby lepiej zrozumiał jak z tym funkcjonować.
#psychologia #psychiatria
Z książek natomiast polecam "Dlaczego podskakuję" autorstwa Naoki Higashida
@brh4life: jako klasyki wymienia się w tym temacie książki Temple Grandin.
@brh4life: To dodaj do tego jeszcze książki o psychologii, ale normalnych ludzi, żeby trochę nauczył się towarzyskiego języka. Spergi i autystycy bardzo rzadko