Wpis z mikrobloga

Stan internetu na 2024:

1. Specjalistyczne fora internetowe nie żyją
2. Na "specjalistycznych" grupkach na facebooku wyszukiwarka postów nie działa, albo działa mega słabo. Za to twój post nie przejdzie przez upośledzoną moderację, albo zginie zabity przez algorytm. Jeśli jakimś cudem trafi już do innych userów to 90% odpowiedzi są nie na temat ("było w zeszłym miesiącu", "co prawda nie mam tego, ale polecam coś innego")
3. Pytanie na wykopie pod "specjalistycznym" tagiem najczęściej skutkuje brakiem odpowiedzi. Jeśli dodasz do tego jakiś inny ogólny tag to odpowiedzi najczęściej są nie na temat, albo są śmieszkowymi postami jak to bywa na portalu ze śmiesznymi obrazkami.
4. ChatGPT ma ograniczoną czasowo wiedzę o świecie, więc odpada w pomocy na bardziej aktualne tematy.

Pozostaje samodzielne, żmudne wyszukiwanie informacji w internecie i poczucie, że społeczności internetowych specjalistów przestają powoli istnieć.

#zalesie #wykop30plus #internet #nostalgia
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nalej_mi_zupy: Jeśli mam być szczery to mi osobiście ogólnie brakuje takiego ''starego internetu'' z mniej więcej przez 10-12 lat kiedy social media przynajmniej w Polsce i ogólnie obecnej formie raczkowały zaś w samym internecie był totalnie inny klimat bo ogólnie ludzie mieli trochę inną mentalność jeszcze.
  • Odpowiedz
@Leszcz_pancerny_w_rzucik_malowany: nie obraź się, ale coś Ci umyka (ja z kolei to nadmiernie uprościłem, bo lenistwo jest jednym z powodów). Nawet na wykopie był kilkukrotnie poruszany - gdyby nie lenistwo i internautów, to trwałoby to dużo krócej. Dawniej do wszystkiego miałeś adres lub musiałeś szukać - szukać czasem po polu minowym z wirusami lub podupconym contentem. Można byłoby to zmienić, ale trzeba byłoby wprowadzić duże zmiany z SM, ale dopóki
  • Odpowiedz
dopóki to nie urośnie do olbrzymiego problemu (aka. nie pojawi się potrzeba), to nic się nie stanie. Jak ze smartfonami w szkołach.

@MajorKusiol: nie do końca rozumiem co chcesz przekazać. Obecny upadek warstwy informacyjnej w internecie jest oczywiście bardziej złożony niż napisaliśmy, też spłyciłem. Internet najlepiej funkcjonował do 2010 roku. Z uwagi na brak urzadzeń mobilnych oraz ubogich mediów społecznościowych jego funkcja to była zasadniczo wymiana informacji, tworzenie contentu oraz
  • Odpowiedz
@Leszcz_pancerny_w_rzucik_malowany: pełna zgoda, zgadzam się generalnie z całym wpisem. A jeśli chodzi o Twoje pytanie, chodzi mi o to że takich problemów się nie rozwiązuje póki nie stanie się to problemem społecznym, którego konsekwencje będą zbyt duże. Jak smartfony w szkołach i wpływ na maluchów.
  • Odpowiedz
  • 0
Ja ostatnio wrzuciłem zdjęcie robala który mi się zaległ na kwiatkach to mircy zidentyfikowali bandytę w moment. I ty mówisz że specjalistów już nie ma w sieci!
  • Odpowiedz
@Leszcz_pancerny_w_rzucik_malowany: to samo mówili o smartfonach w szkołach. Pojawi się większy problem niż edofilia w sieci (co już się zaczyna, podobno dzieciaki na discordzie wrzucają swoje nudle i jak ktoś lubi p e d o klimaty, to ma bufet na niektórych serwerach), to będzie ostra jazda na zmianę :)
  • Odpowiedz