Wpis z mikrobloga

Stan internetu na 2024:

1. Specjalistyczne fora internetowe nie żyją
2. Na "specjalistycznych" grupkach na facebooku wyszukiwarka postów nie działa, albo działa mega słabo. Za to twój post nie przejdzie przez upośledzoną moderację, albo zginie zabity przez algorytm. Jeśli jakimś cudem trafi już do innych userów to 90% odpowiedzi są nie na temat ("było w zeszłym miesiącu", "co prawda nie mam tego, ale polecam coś innego")
3. Pytanie na wykopie pod "specjalistycznym" tagiem najczęściej skutkuje brakiem odpowiedzi. Jeśli dodasz do tego jakiś inny ogólny tag to odpowiedzi najczęściej są nie na temat, albo są śmieszkowymi postami jak to bywa na portalu ze śmiesznymi obrazkami.
4. ChatGPT ma ograniczoną czasowo wiedzę o świecie, więc odpada w pomocy na bardziej aktualne tematy.

Pozostaje samodzielne, żmudne wyszukiwanie informacji w internecie i poczucie, że społeczności internetowych specjalistów przestają powoli istnieć.

#zalesie #wykop30plus #internet #nostalgia
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nalej_mi_zupy: Internet jest martwy. Już w tej chwili. Oprócz tego co napisałeś, wszystko jest przepełnione reklamami i materiałami sponsorowanymi, google i jutub są pokazywarkami, a nie wyszukiwarkami, a większość treści robi się pod przebodźcowanych zoomerów.
  • Odpowiedz
ChatGPT ma ograniczoną czasowo wiedzę o świecie

@nalej_mi_zupy: ChatGPT to akurat imho nie ma w ogóle wiedzy o świecie. Jakieś podstawowe informacje typu kiedy Polska odzyskała niepodległość albo kiedy Japończycy zaatakowali Pearl Harbor to jeszcze zna. Ale jak zapytasz o jakąś mniej znaną datę to w 95% poda błędną. Mało tego, jak powiesz mu że podał złą bez podania dobrej to prawie zawsze poda inną, również błędną. Z takim samym
  • Odpowiedz
@nalej_mi_zupy: Ostatnimi ostojami indeksowanego Internetu z jakimiś w miarę wartościowymi informacjami są Reddit, Stack Overflow i Github, z growych klimatów jest forum Gog i Steamowe społeczności, jak w tych miejscach się nie uda czegoś znaleźć, to faktycznie wyszukiwanie czegokolwiek jest mordęgą ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
specjalistycznych" grupkach na facebooku wyszukiwarka postów nie działa

@nalej_mi_zupy: zaletą grup nie jest budowanie bazy wiedzy ale szybka responsywnosc użytkowników. Zamiast wyszukiwać stare posty zadajesz po prostu swoje pytanie.
  • Odpowiedz
Po prostu źle szukacie, jak chcecie bym wam powiedział jak prawidłowo szukać rzeczy w internecie to zapraszam na mojego discorda, prywatną grupkę na FB i grupowy chat na telegramie. Jakby co to mam też tiktoka i youtube shorts z szybkimi poradami jak prawidłowo używać google

( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Stan internetu na 2024:

@nalej_mi_zupy: Zapomniałeś wspomnieć, że wszystko teraz jest w formie filmiku na yt/tiktok. Z czego 3/4 to materiał sponsorowany, reklamy i reklamy swoich gadżetów. Potem MOŻE jakaś treść faktyczna.
  • Odpowiedz