Wpis z mikrobloga

Poważne pytanie: co zrobić żeby frytki nie miękły? Normalnie smażę frytki z pokrojonych ziemniaków, robią się rumiane/brązowe, wyjmuję na ręcznik papierowy żeby odsączyć z tłuszczu i przekładam do miski. Po chwili robią się miękkie. Przestają być chrupiące. Wtf?!

#kuchnia #frytki #gotowanie #fastfood
  • 5
  • Odpowiedz
@HuGho: Za dużo frytek na raz wrzucasz. Poczytaj o tym, jaka jest optymalna temperatura smażenia i jak ilość wrzuconych frytek tę temperaturę obniża. Zamiast się smażyć, gotujesz je w wysokiej temperaturze. Do tego nasiąkają olejem.
  • Odpowiedz
@HuGho: Trzeba się trochę najpierw z ziemniakami pobawić. Jak pokroisz ziemniaki we frytki to włóż je do zimnej wody i przemieszaj, wylej wodę, wlej świeżej wody i wymieszaj i tak 3 razy, aby pozbyć się skrobi. Potem wyłóż je na ręcznik kuchenny i dokładnie wysusz. Potem możesz smażyć. Polecają ludzie smażyć na dwa razy - pierwsze smażenie w mniejszej temperaturze około 170*C przez kilka minut aby ziemniak stracił surowość. Potem
  • Odpowiedz