Wpis z mikrobloga

Ktoś mi wytłumaczy tak na chłopski rozum o co chodzi z tym nowym planem zagospodarowania przestrzennego?
Mam trochę ziemi rolnej najgorszej klasy, na której nawet chwasty za bardzo nie chcą rosnąć i nie wiem, czy próbować ją jak najszybciej przekształcać na ziemię budowlaną, czy jak...
#nieruchomosci #dzialka #rolnictwo #polska
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@inko-gnito: działki są "za tanie". Urbaniści chcą walczyć z rozlewanien się miast blokując przekształcanie ziemi i wydając restrykcyjne mpzp. Politykom jest to na rękę bo oni mają ziemię tam, gdzie jest najdroższa: na starych osiedlach willowych.

Działki nie drożeją tak jak mieszkania, więc trzeba to zmienić.
  • Odpowiedz
@inko-gnito: jeśli masz słabą klasę ziemii rolnej i nie masz MPZP to złóż wniosek o WZ. Z tego co czytałam dzisiaj to prawomocne WZ uzyskane przed 2026 będą obowiązywać bezterminowo i dzięki nim będziesz mógł w przyszłości postawić dom tam albo sprzedać ziemię i przenieść WZ na nowego inwestora. Po 2026 nie będziesz mógł uzyskać wz jeśli nowy plan ogólny nie zezwala na to. I wtedy zostaje tylko wypas krów
  • Odpowiedz
@augusto-mises: To może napisz jaki masz konkretnie problem z tym, co napisałem, zamiast popełniać jakieś bezwartościowe wysrywy.

No chyba, że dla Ciebie decyzja kolegów po fachu, by wyłączyć z zabudowy całe Jeziorki w Warszawie to jakiś mistrzowski ruch, bo dla mnie to debilizm który wygoni ludzi z tańszych terenów, bo "walczycie z rozlewaniem miast", kanalizując ich tam, gdzie działki są naturalnie najdroższe z powodu już istniejącej infrastuktury.
  • Odpowiedz
@augusto-mises: To na Jeziorkach w ogóle nie ma infrastruktury? Ciekawe.

Jest wielu ludzi, którym wystarczy prąd (już tam jest). Ulice też już wybudowano, część nawet wyasfaltowana. Nawet jest stacja kolejowa. Z jakim konkretnie rozlewaniem się miasta walczą urbaniści, zakazując tam zabudowy? Masa pustych działek, która po wejściu planu ogólnego zostanie pusta na zawsze.

No ale najwyraźniej dla urbanistów muszą być wszystkie media, nawet na domy jednorodzinne. Inaczej nie wolno. Nie
  • Odpowiedz