Wpis z mikrobloga

@fan391 nadmiar mięsa zwiększa ilość ecoli i możliwe, że doprowadza do raka jelita grubego. Wszystko z umiarem. W biednej Polsce w latach 60 jadło się mięso raz w tygodniu, w niedziele i dziś okazuje się, że takie mięso raz w tygodniu jest właśnie optymalne dla człowieka. Reszta białka ze strączkowych, które są zbawienne dla układu pokarmowego.
@fan391 dla dorosłego w 100% wystarczająco. Jeśli ktoś buduje mięśnie to pewnie zbyt mało, ale białko roślinne równie dobre do budowania miesni. Jeśli ktoś bardzo lubi mięso niech zgoogla korelację z rakiem układu pokarmowego, jelita grubego i zobaczy jak ta choroba wystrzeliła na świecie i jak często powoduje zgon.
@Czekolatka: No nie wiem czy dla człowieka pracującego fizycznie np. 1x w tygodniu to wystarczająco - śmiem wątpić xD. Co do nowotworów - przyczyn jest zdecydowanie więcej i nie dotyczą tylko aspektów żywieniowych ale też kwestii związanych np. z stresem czy czynnikami genetycznymi.