Wpis z mikrobloga

rosja niczego nie niszczy,

@siodemkaxx: Co? nawet były silosy rozwalne rakietami i nadbrzeże protowe niedalko Rumunii. Nieźłe lecisz z wybielaniem Rosji, a tak zpaewniasz, że nie jestes onuca.

: ty tak na serio? przeczytaj jeszcze raz co napisałem
  • Odpowiedz
@rudi-meyer: to są prognozy banku których nie można brać za pewnik. Górka która była była spowodowana covidem i strachem przed głodem bo nikt nie wiedział w którą stronę pójdzie covid. Ponadto przed covidem Chiny zaczęły wchłaniać każda ilość zboża od każdego. Jestem praktycznie przekonany że w 2024 niemożliwym było uzyskanie ceny rzędu 1000zl/t nawet przy towarze konsumpcyjnym - tu trzeba zaznaczyć że mało pszenicy spełniało wymagania na konsumpcję, 3/4 towaru
  • Odpowiedz
@rudi-meyer: 70zl/dt było najniżej jeśli dobrze odczytuje, to dziś jesteśmy poniżej. A czy wrócą? Chcialbym, ale Nie mam szklanej kuli, nie mam pojęcia. Raczej nie ma na to widoków
  • Odpowiedz
  • 0
Ok rozumiem, ale czy możesz skomentować te ceny zbóż tak czy siak?

@rudi-meyer: ale co dokładnie chcesz? była górka, teraz cena spadła, pszenica jest notowana na matifie i tam są ustalane ceny europejskie, tylko nie jest problem cena, a problemem jest brak możliwości sprzedaży tego co ludzie mają w magazynach
  • Odpowiedz
  • 0
Co? nawet były silosy rozwalne rakietami i nadbrzeże protowe niedalko Rumunii. Nieźłe lecisz z wybielaniem Rosji, a tak zpaewniasz, że nie jestes onuca.

@szurszur: to fakt, ale co to ma do sprawy? ukraina pomimo zabrania iluś tam milionów hektarów, zaminowania kolejnych iluś milionów hektarów w 2023 miała rekordowe zasiewy i rekordowe zbiory zbóż..

Popierasz wysypywanie zboża, ktore Ukriaina wykorzystuje do uderzenia w Polsce i same
  • Odpowiedz
  • 2
@rudi-meyer: pośrednicy i firmy spekulujące na zbożu na giełdach międzynarodowych, rolnicy by zarobili, gdyby nie (wtedy) rekordowe ceny nawozów, paliwa i innych środków do produkcji
  • Odpowiedz
teraz ci nie znajde zdjęć i artykułów sprzed 8 lat które to opisywały...

@siodemkaxx: O kolego. Kilka lat temu już pytałem o dowody i tez sie wymigałes. Jesteś niewiarygodny.

jaki
  • Odpowiedz
  • 0
O kolego. Kilka lat temu już pytałem o dowody i tez sie wymigałes. Jesteś niewiarygodny.

@szurszur: a co miałem ci pojechać do moskwy zrobić zdjęcia w marketach jabłek i gruszek made in holland? xD

No skoro sam nie wiesz co cytujesz i co odpisujesz to po co w ogole
  • Odpowiedz
  • 0
@siodemkaxx tak, jak Rosja wygra i zdobędzie jeszcze ukraińskie czarnoziemy to na bank będzie eksportować mniej i polskim rolnikom będzie super
  • Odpowiedz
Obecnie mamy praktycznie cały czas ogórki i pomidory z rosji w sklepach, a w druga strone co?

@siodemkaxx: Jaki jest sens blokowania granicy ukraińskiej kiedy problemem są ogórki z Rosji? xD

ale samo to, że 5 lat temu ogórków ruskich nie było, a teraz mamy je cały rok na giełdach i w sklepach o czymś
  • Odpowiedz
  • 0
Jaki jest sens blokowania granicy ukraińskiej kiedy problemem są ogórki z Rosji? xD

@Filipterka25: wy to na serio macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem... opisywałem sytuacje dlaczego niektórzy chcieli powrotu handlu z rosją, a nie dlaczego blokują granice z ukrainą...

Świadczy o tym, że popełnili ten sam głupi błąd, co za każdym razem od leninizmu: na Zachodzi jest zbyt na towar X, to nie myślimy, pakujemy wszystko w produkowanie ile wlyzie tego
  • Odpowiedz
wy to na serio macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem... opisywałem sytuacje dlaczego niektórzy chcieli powrotu handlu z rosją, a nie dlaczego blokują granice z ukrainą...

@siodemkaxx: To teraz opisz dlaczego ukraińskie zboże niszczy rynek (i trzeba zablokować resztę handlu), a rosyjskie ogórki nie (i się trzeba domagać zniesienia sankcji).

zielony ład dotyczy WSZYSTKICH obywateli UE, nie tylko rolników, poczytaj sobie na głównej o wycofywaniu ogrzewania gazowego z domów, o świadectwach
  • Odpowiedz