Wpis z mikrobloga

Uprawiał ktoś z was pomidory w hydroponice? Mam takie miejsce które fajnie nadaje się na ogródek ale jest tam ziemia z dużą ilością kamieni i nie chcę mi się tego przekopywać. Pomysł jest taki że zamontuje tam tunel foliowy a w środku ustawię hydroponikę.

Aktualnie mam dwie wizje i czytam o tym która jest lepsza = prostsza do zrobienia w amatorskich warunkach.
1. Duża kostka z wełny mineralnej i nalewanie do niej nawozu wężykami. Tu problemem będzie ogarniecie odpowiedniej pompy i sterownika. Ale oprócz tego wydaje się to w miarę proste. W przypadku awarii można chodzić z konewką.

2. Wiaderka z wodą i przelewanie tej wody rurkami do większego zbiornika. Zdecydowanie więcej elementów, pompa która musi działać cały czas plus druga do powietrza oraz te wszystkie zbiorniki i rurki.

W sumie wydaje mi się że pierwsza metoda ma więcej plusów ale dokładnie to nie wiem. Nie mam też pojęcia jakich nawozów używać. Ale jeżeli coś zmontuje to na pewno wstawię to na wykop ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

#hydroponika #pomidory #ogrodnictwo
  • 6
  • Odpowiedz
ale jest tam ziemia z dużą ilością kamieni i nie chcę mi się tego przekopywać

@K-S-: To grządke podwyższaną tam zrób po prostu, wypełnij ziemią i tyle. Nie trzeba nic przekopywać, korzenie sobie poradzą. Albo poustawiać doniczki bez dna i w nich uprawiać. No chyba że wolisz sie bawić z hydro, to chętnie zobacze efekty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@K-S-: A myślałeś nad uprawą metodą Kratky'ego? Masz duże wiadro z wodą, takie 60+ litrów, nieprzezroczystą pokrywę, w środku pokrywy dziurę na koszyczek albo nawet podziurowany kubek po jogurcie z wypełnieniem czymś podsiąkającym.
Dolewasz wody raz w razie potrzeby, raz dziennie albo rzadziej. Na początku wody jest aż do kubka, a potem trzeba obniżyć poziom, żeby korzenie mogły oddychać.
Nie używa to żadnego prądu.
Jeśli ogarnąłbyś jakieś podłączenie do wiadra na
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
@Yelonek: ta opcja wydaje się najlepsza, muszę o tym poczytać czy nie ma jakiś wad itp

oczywiście zostaje jeszcze kwestia nawozów

@Niewiemja W sumie to szukam wymówki do tego by bawić się hydro ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@K-S-: Hoocho wrzucił nowy film z ciekawym pomysłem połączenia słoików w szereg i napełnianiem z większego pojemnika.
Robi wężykami system naczyń połączonych, ale na końcu dochodzi do wniosku, że nie ma sensu robić szeregu - lepiej zrobić w gwiazdę, bo parametry się różnią w słoikach. Mówi, że to jest wstęp do robienia większego systemu z wiadrami.
Acha, i zawór pływakowy mu się zepsuł i w końcu dolewał ręcznie.
Yelonek - @K-S-: Hoocho wrzucił nowy film z ciekawym pomysłem połączenia słoików w sz...
  • Odpowiedz