Wpis z mikrobloga

Jak w web-extension wykryć, czy strona internetowa obsługuje tryb ciemny i czy jest aktualnie w trybie ciemnym?

Nie tylko gdy automatycznie przełącza się w tryb ciemny (z color-scheme), ale także czy domyślnie jest wyłącznie w trybie ciemnym, bez użycia color-scheme, w ogóle bez trybu jasnego?

Chcę to do rozszerzenia typu Firelux, ale z taką automatycznym, skutecznym wykrywaniem włączonego trybu ciemnego.

#firefox #webextensions #css #javascript
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@look997: Nie da się, to strona wykrywa czy ma użytkownik ma włączony tryb ciemny i na tej podstawie może serwować inne style. Czy strona używa trybu ciemnego musiałbyś w najlepszym wypadku szukać czy w stylach css strony jest @media (prefers-dark-interface) + detekcja czy użytkownik ma włączony tryb ciemny, ale brak tego nie oznacza, że strona działa w trybie ciemnym bo równie dobrze deweloper mógł użyć jakiejś klasy na html/body
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@lobo: Tak żem czuł. Myślałem że może się ktoś wysilił z wykrywaniem ciemnego tła chociaż i jasnych napisów, taki wykrywający co się da...

Potem przyszło mi do głowy, że powinna istnieć baza stron, która ma tryb ciemny, i takim sposobem to obejść...
Ale sam ją sobie właśnie robię w Firelux, mozolnie klikając.
  • Odpowiedz
@look997: A jak ciebie interesuje czy są takie kontrasty na stronie no to by się dało, ale to dalej nie jest jednoznaczne czy strona ma tryb ciemny czy jest zwyczajnie ciemna :). Taka pierwsza myśl to by było zrobienie screenshota js, i kalkulacja jakie główne kolory są na stronie i czy przeważa ciemny kolor czy nie, albo przelecenie po wszystkich node-ach z tekstem i sprawdzeniem jaki jest w nich kolor
  • Odpowiedz