@Sz23_ @uzytkownik_wykop_pl @pafkoo Księgowa dzwoniła na infolinię KAS i dowiedziała się, że na żadnym wniosku złożonym przez CEIDG nie ma zaznaczonej formy opodatkowania i dlatego domyślnie została wybrana skala podatkowa - w domyśle, urzędnik wklepujący/weryfikujący w systemie zamiast zadzwonić to wybrał za mnie xD
No i tutaj dwa problemy: nie da się wypełnić wniosku bez zaznaczenia formy opodatkowania. Po drugie ja widzę zaznaczony ryczałt na złożonym wniosku, więc błąd
@thedev rozwiązałeś problem? Ja w styczniu 2022 zmieniałem z liniowego na ryczałt i w eUrzad wczoraj zauważyłem że mam dwie formy (liniowy i ryczałt) i adnotacje o braku pit-36l za 2022 (składalem pit-28 rzecz jasna). Na wniosku CEIDG-1 ze stycznia 2022 (co prawda machnąłem się i zamiast 01.01.2022 jako datę powstania zmiany wpisałem 10.01.2022) mam ryczałt i zaznaczony kwadrat 15 (przy formie opodatkowania).
@URBN_Rider: tak, księgowa zadzwoniła do urzędu i od ręki poprawili, teraz widzę już ryczałt i nawet PIT 37 automatycznie wyliczyło. Najszybciej chyba telefon do urzędu skarbowego i odkręcanie, 2022 to już chwilę minęło, ale na pewno da się naprostować.
@thedev byłem w poniedziałek i przyznali że ktoś nie usunął mnie z liniowki bo oświadczenie 10.01.2022 było poprawnie w terminie złożone. W eUrzad za 2023 zniknęła mi liniówka dzisiaj, dalej jest komunikat brak pit-36l za 2022 ale to już mam w tyłku. Wiem przynajmniej, że wszystko poprawnie złożyłem w 2022 przez CEIDG.
Księgowa dzwoniła na infolinię KAS i dowiedziała się, że na żadnym wniosku złożonym przez CEIDG nie ma zaznaczonej formy opodatkowania i dlatego domyślnie została wybrana skala podatkowa - w domyśle, urzędnik wklepujący/weryfikujący w systemie zamiast zadzwonić to wybrał za mnie xD
No i tutaj dwa problemy: nie da się wypełnić wniosku bez zaznaczenia formy opodatkowania. Po drugie ja widzę zaznaczony ryczałt na złożonym wniosku, więc błąd
Najszybciej chyba telefon do urzędu skarbowego i odkręcanie, 2022 to już chwilę minęło, ale na pewno da się naprostować.