Wpis z mikrobloga

@peszek_leszek:
Kiedyś szpital pulmonologiczny w Szczecinie przy ulica Janosika, gdzie na tyłach znajdował się dość spory park, a dziś betoniada i 4 nowe "deweloperskie budynki mieszkalne" (kurnikowe).
  • Odpowiedz
Hmm bo miasto nie ma narzędzi, żeby narzucić MPZP i zakazać grodzenia, nakazać linie zabudowy, budowę ulic, stosunek zieleni i miejsca w którym ma ona być
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Możesz zakazać, w sensie ogródki przy parterze mogą być grodzone, ale już całe osiedla nie. Popatrz na MPZP np Ursus Szamoty. Linie zabudowy można określi według potrzeb czyli w tym momencie jest tam np dom jednorodzinny na środku działki ale jeśli coś nowego miałoby powstać to już musiałoby trzymać pierzeję. Więc mając ROD przed jego zmianą urbaniści mogą uchwalić, że 50% zieleń, 30% usługi i 20% mieszkania z dokładnie
  • Odpowiedz
Popatrz na MPZP np Ursus Szamoty.

@Demeanor2113: Rzeczywiście tak w tym planie jest. Ciekaw jestem tylko czy ten zapis ma poparcie w prawie bo sam w moim regionie widziałem takie zapisy uchylane. No ale orzecznictwo sądów administracyjnych różni się od regionu kraju więc nawet jeśli to przechodzi w warszawie to może rzeczywiście tak być i mnie to nie dziwi. Ja widziałem takie zapisy planu uchylane w moim regionie (północny zachód)
  • Odpowiedz