Wpis z mikrobloga

mam kilka pytań do #etf #interactivebrokers

- chce inwestować w ETF na SP500, jest ich sporo w Europie, z tego co widzę najlepsze to CSPX i SPXS, z czego SPXS wydaje się lepszy, ale ludzie tutaj polecali CSPX - czy jest jakiś racjonalny powód żeby brać CSPX zamiast SPXS?
- czy dobrze kminie, że w IBKR najtańszą opcją kupowania ETF w nie-PLN jest 1) robienie zleceń recurring - wtedy brak opłaty za przewalutowanie 2) przewalutowywanie w np Revolut i robienie przelewu od razu w EUR?
- najlepsze jest inwestowanie w Europejskie ETF bo w amerykańskich jest więcej komplikacji i przewalutowanie na USD dużo droższe? mówię o notowanych w Europie, ale mogą być amerykańskie spółki
- czy prowizja transakcyjna 0.05% (min 1.25EUR) to jedyny koszt jaki ponoszę (poza przewalutowaniem)? przy inwestowaniu 500zł msc, a tyle chciałem inwestować, to wychodzi ok 1%... z drugiej strony w Bossa to 0.29% (min 4EUR), także to i tak c--j
- no i co z deklaracją podatkową, w instrukcji w necie widziałem, że w jednym kroku deklarowało się rezydencję podatkową w Polsce i wtedy podczas realizacji zysków Irlandia pobiera 10% podatku, a 9% trzeba zapłacić w Polsce / a jak się tego nie zrobi, to Irlandia pobiera 20% i ten 1% jest już nie do odzyskania. ja podczas rejestracji nie miałem tego etapu (byłem pytany o rezydencję podatkową w innym kroku, ale tego konkretnego z instrukcji nie było u mnie) i zastanawiam się jak teraz mogę sprawdzić którą opcję mam. robiłem ticketa to supportu IBKR ale mnie póki co osrywają xD

wiem, że dużo pytań, ale jak ktoś ma czas i chęci, to w zamian mogę jakiś wierszyk napisać
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach