Wpis z mikrobloga

Mirki,

pytanie co do foto i technikaliów.

Miałem dostać zestaw:
23x TRINA VERTEX S++ N-TYPE 435W
GoodWe GW15K-ET
PYLONTECH FORCE H1 17.75KWH

Chciałem 15 falownik, ponieważ zależało mi na tym, żeby jednak na faze było te 5kW dla zasilania z magazynu energii (a nie 3.3kW jakie bym miał przy falowniku 10kW).

Mam miec 2 stringi, na jednym ok 15 na drugim ok 8 paneli.

Pytania:
1. Czy z zasady ten GoodWe 15 by nie działał do końca sprawnie, bo jeden string by miał dużo niższe napięcie?

String 1: 654V
String 2: 348V

2. Dostałem teraz info, że mają jakieś problemy z tym falownikiem 15 i proponują 12 Hypontecha HHT-12000. Cała reszta pozostaje bez zmian.
Czy w przypadku jak będę chciał zwiększyć moc do 13kW to ten falownik będzie wystarczający?

3. Oni mówią, że ten falownik ma jakiś zapas 30% na fazę (nie do końca wiem o co im tu chodzi), i bateria będzie w stanie na faze podać te 5kW.
Czy to w ogóle ma sens?

4. Zakładam, że musiałbym zwiększyć głównie na stringu 2, bo na 1 mam tam zapas do 850V dość niewielki, a trzeba jeszcze trochę miejsca zostawić? - i to niezlaeżnie od falownika bo oba mają 850V max na MPPT.

#fotowoltaika
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

1. Czy z zasady ten GoodWe 15 by nie działał do końca sprawnie, bo jeden string by miał dużo niższe napięcie?

@000loki: Optymalne napięcie dla MPPT w tym falowniku mieści się w zakresie 400-850V. Jak wspomniałeś będzie nie do końca sprawnie aczkolwiek strata będzie marginalna.

2. Dostałem teraz info, że mają jakieś problemy z tym falownikiem 15 i proponują 12 Hypontecha HHT-12000. Cała reszta pozostaje bez zmian. Czy w przypadku jak
  • Odpowiedz
  • 0
Jakiego typu są to problemy? Może to problem z tym, że goodwe jest 2000 droższy? Oba falowniki pociągną 13kWp.

@testerwykop: nie mają pewności czy będą mogli zdalnie wgrywać aktualizacje.

Tylko pozornie. W realnych warunkach i pod obciążeniem raczej bez szans.

Czyli liczyć, że poda max 4kW?
  • Odpowiedz
@000loki: Ale po co 5kW na faze? Czy chcesz aby falownik pracował w trybie wyspowym?
Przy pracy on-grid nic sie stanie jak dobierzesz przez chwilę energię z sieci. Jeśli długo będziesz potrzbowac ponad 3kW to i tak braknie energii w magazynie i zaczniesz brać z sieci
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@zibizz1 no właśnie to też jest dobre pytanie. Off grid nie będę odpalał pralki suszarki i zmywarki więc powinno być ok. W nocy jak będą latać te urządzenia to też jest mała szansa na to że w tym samym czasie wszystkie pociągną ponad 4kW. Przy magazynie 17kW powinno spokojnie wystarczyć na cykl każdego z tych urządzeń.
  • Odpowiedz
@000loki: U mnie tak wygląda zużycie, czasem dom pracuje na tym agregacie https://cedrus.com.pl/agregat-pradotworczy-ag7e-3f
i wtedy trzeba uważać zeby nie odpalić 2 mocnych urządzęń na raz np czajnik + mikrofala bo wtedy potrafi wywalic bezpiecznik jak sie trafi w ta samą faze. Pralki, zmywarki czy żelazka nie właczam wtedy, a tylko to co potrzebne w danym momencie, Pompa ciepła ma sprężarkę 3F która bierze ~2kW z hakiem, widac keidy pracuje na
zibizz1 - @000loki: U mnie tak wygląda zużycie, czasem dom pracuje na tym agregacie h...

źródło: zuzycie

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: czyli Twoim bankiem energii jest auto elektryczne? Dobrze to rozumiem? czy ten wattpilot to leci z agregatu? Moc wattpilot masz na poziomie 10kW w nocy?
  • Odpowiedz
@000loki: Agregatu używam jak nie ma prądu w sieci, z 3 razy do roku. Mam falownik Fronius z licznikiem i ładowarką do samochodu(Wattpilot). Tak, mogę ładować nadwyżką samochód ale nie jest to opłacalne obecnie, dopóki nie dołoże paneli co mam zamiar zrobić w ciagu miesiąca. Falownik nie działa bez prądu w sieci, z agregatem tez nie współpracuje. Chyba nigdy nie będe miał potrzeby ładowania samochodu agregatem. Tak wygląda ładowanie saomchodu
zibizz1 - @000loki: Agregatu używam jak nie ma prądu w sieci, z 3 razy do roku. Mam f...

źródło: naprodukcja

Pobierz
  • Odpowiedz
@000loki: obecnie 8.58kWp z falownikiem 8.2kW i zamierzam dołozyć 13.5kWp z falownikiem 10kW
Wczęśniej montowałem na budynku gospodarczym i zamontowałem maks a miałe mzuzycie 8MWh rocznie, po dokupieniu kilku urzadzeń typu suszarka do prania czy kaloryfer w łazience poszło na 10MWh a po dokupieniu 2 samochodów BEV mam już 17MWh i dlatego dostawiam PV tym razem na gruncie
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: OK, kumam :) dzięki!

No ja biorąc pod uwagę, że mam pompę ciepła, do tego pralke, suszarke, zmywarkę to jednak myślę, że dobrze by było gdyby one były w stanie ciągnąć z banku. Do tego też planuje plugina hybryde, a tam będzie trzeba z tego co kojarzę 30kWh. Zastanawiam się jak to w ogóle obsłużyć :)
  • Odpowiedz