Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +35
Może ktoś prosto wyjaśnić niezorientowanemu za co konkretnie Polaków tak nie lubią w Europie, że co roku jury, bez względu na to czy śpiewa Rafał Brzozowski, Krystian Ochman, Michał Szpak czy Justyna Steczkowska, tak udupia punktowo nas na Eurowizji, praktycznie pozbawiając szans na wysokie miejsce?
Komuś zaszliśmy za skórę, kwestie polityczne, a może dlatego że polscy dresiarze i Mariusze robią od lat chlew w Holandii, Norwegii czy UK? xDD
#eurowizja
Komuś zaszliśmy za skórę, kwestie polityczne, a może dlatego że polscy dresiarze i Mariusze robią od lat chlew w Holandii, Norwegii czy UK? xDD
#eurowizja

Nacho_Libre +5
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
pytanie co do foto i technikaliów.
Miałem dostać zestaw:
23x TRINA VERTEX S++ N-TYPE 435W
GoodWe GW15K-ET
PYLONTECH FORCE H1 17.75KWH
Chciałem 15 falownik, ponieważ zależało mi na tym, żeby jednak na faze było te 5kW dla zasilania z magazynu energii (a nie 3.3kW jakie bym miał przy falowniku 10kW).
Mam miec 2 stringi, na jednym ok 15 na drugim ok 8 paneli.
Pytania:
1. Czy z zasady ten GoodWe 15 by nie działał do końca sprawnie, bo jeden string by miał dużo niższe napięcie?
String 1: 654V
String 2: 348V
2. Dostałem teraz info, że mają jakieś problemy z tym falownikiem 15 i proponują 12 Hypontecha HHT-12000. Cała reszta pozostaje bez zmian.
Czy w przypadku jak będę chciał zwiększyć moc do 13kW to ten falownik będzie wystarczający?
3. Oni mówią, że ten falownik ma jakiś zapas 30% na fazę (nie do końca wiem o co im tu chodzi), i bateria będzie w stanie na faze podać te 5kW.
Czy to w ogóle ma sens?
4. Zakładam, że musiałbym zwiększyć głównie na stringu 2, bo na 1 mam tam zapas do 850V dość niewielki, a trzeba jeszcze trochę miejsca zostawić? - i to niezlaeżnie od falownika bo oba mają 850V max na MPPT.
#fotowoltaika
@000loki: Optymalne napięcie dla MPPT w tym falowniku mieści się w zakresie 400-850V. Jak wspomniałeś będzie nie do końca sprawnie aczkolwiek strata będzie marginalna.
@testerwykop: nie mają pewności czy będą mogli zdalnie wgrywać aktualizacje.
Czyli liczyć, że poda max 4kW?
Przy pracy on-grid nic sie stanie jak dobierzesz przez chwilę energię z sieci. Jeśli długo będziesz potrzbowac ponad 3kW to i tak braknie energii w magazynie i zaczniesz brać z sieci
i wtedy trzeba uważać zeby nie odpalić 2 mocnych urządzęń na raz np czajnik + mikrofala bo wtedy potrafi wywalic bezpiecznik jak sie trafi w ta samą faze. Pralki, zmywarki czy żelazka nie właczam wtedy, a tylko to co potrzebne w danym momencie, Pompa ciepła ma sprężarkę 3F która bierze ~2kW z hakiem, widac keidy pracuje na
źródło: zuzycie
Pobierzźródło: naprodukcja
PobierzWczęśniej montowałem na budynku gospodarczym i zamontowałem maks a miałe mzuzycie 8MWh rocznie, po dokupieniu kilku urzadzeń typu suszarka do prania czy kaloryfer w łazience poszło na 10MWh a po dokupieniu 2 samochodów BEV mam już 17MWh i dlatego dostawiam PV tym razem na gruncie
No ja biorąc pod uwagę, że mam pompę ciepła, do tego pralke, suszarke, zmywarkę to jednak myślę, że dobrze by było gdyby one były w stanie ciągnąć z banku. Do tego też planuje plugina hybryde, a tam będzie trzeba z tego co kojarzę 30kWh. Zastanawiam się jak to w ogóle obsłużyć :)
Jeżeli 16 to ZE Ci tego nie odbierze