Wpis z mikrobloga

Zerknąłem sobie na to Trzecie Śniadanie w wykonaniu Dąbrowskiego i takiego wulgarnego paździerzu to ja dawno nie widziałem. Koncept, że mądre głowy salonowe sobie gadają i wyjaśniają świat, że może kogoś drażnić, ale jak robi to Meller to czasami się jakaś ciekawa dyskusja wytworzy, możesz się dowiedzieć, że tam ktoś coś ciekawego w Polityce czy w Tygodniku Powszechnym napisał albo zainteresuje cię książka którą ktoś poleci. A tu? Temat tygodnia: Popek i jego kopro akcje. Dramatescu. Telewizja jest na zupełnie innym poziomie jednak pod kątem jakości tego typu treści.

Może te programy Moroza w TVP Kultura to nie jest 1 do 1 to co Trzecie Śniadanie, ale mamy jakiś temat (najczęściej popularny w ostatnim czasie) i zapraszamy osoby związane z tematem by o nim porozmawiali. Aparat pojęciowy jakim zazwyczaj operują ci ludzie to jest kosmos, dyskusja jest moderowana, ale same programy nie trwają 15 minut tylko więcej i każdy ma okazję się wypowiedzieć. Wiadomo, większy budżet to i też realizacyjnie to bardzo dobrze wygląda. Wrzucają od jakiegoś czasu te odcinki na YT tak w 80%, a reszta jest na VOD TVP i może nie wszystkie się klikają, ale sporo z nich ma całkiem niezłe wyświetlenia jeżeli weźmiemy pod uwagę niszowość tematów w nich poruszanych (wiadomo że jak wrzucą odcinek o geopolityce to się bardziej poniesie niż ten o rekomendacjach książkowych).

Na razie to chyba tylko ten format debaty ma jakiś potencjał, jeżeli weźmiemy pod uwagę ten brak sztywnych ram czasowych i dosyć pokaźną publikę, bo nagrań z paneli dyskusyjnych na różnych konferencjach jest na YT od groma tylko musi cię np. interesować temat progresji podatkowej, żebyś sobie znalazł debatę na ten temat, a tutaj przy takiej liczbie widzów jesteś w stanie przyczynić się do wzrostu zainteresowania tematem. Chociaż zobaczymy jak będzie z innymi tematami, bo akurat CPK za sprawą Wilka, Janusa i innych gagatków z Twittera od miesięcy krążył, a w ostatnich tygodniach to już wręcz wrzał i ta debata była taką finalną konsumpcją medialną tego zagadnienia. Poza tym, tak średnie to wszystko #kanalzero #telewizja #kultura #gruparatowaniapoziomu
pawelososo - Zerknąłem sobie na to Trzecie Śniadanie w wykonaniu Dąbrowskiego i takie...
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A mi się nawet podobało, tylko ten Syrek wieśniak tragiczny, nie powinni go już więcej zapraszać. Ale dla luźniejszych formatów też powinno być miejsce w ramówce, nie wszystko musi się sprowadzać do polityki.
  • Odpowiedz