Wpis z mikrobloga

Mam prostą chińską lampę led do oświetlania schodów na zewnątrz, z czujnikiem ruchu i opcjonalnym sterowaniem pilotem. Ma jednak irytującą wadę i dumam czy mogę jakoś to ulepszyć.

Problem: gdy bateria się wyładuje, lampa wyłącza się całkowicie i po podładowaniu konieczne jest uruchomienie jej przyciskiem na obudowie by zaczęła działać w jednym z 3 trybów, nie reaguje z pilota bez tego. A że jest wysoko to muszę targać rozkładaną drabinę by to wcisnąć co będzie upierdliwe za każdym razem w pochmurne dni.

Czy mogę jakoś ten przełącznik pominąć? Jest on niestety czteropozycyjny i każde naciśnięcie przeklikuje w pętli przez tryb1-tryb2-tryb3-wyłączenie całkowite. Chciałbym na stałe mieć ją w trybie 1 (w tym stanie led jest wyłączony i rozświetla sie na 45s przy wykryciu ruchu po czym gaśnie) czy też po prostu pominąć ten włącznik, raz ustawić co chcę pilotem i przy następnym rozładowaniu nie musieć włazić na drabinę.

Załączam zdjęcie płytki sterującej w środku - widać ten stycznik, czujnik ruchu i czujnik od pilota. Stycznik ma z drugiej strony 4 nóżki, próba zwierania ich na różne sposoby daje efekt taki że kolejne zwarcie nawet tych samych nóżek przełącza po prostu tryb a póki są zwarte to czujnik ruchu nie działa niestety. W komentarzu zdjęcie płytyki od drugiej strony.

Wyszukanie w google po numerze płytki jedynie kieruje mnie do jej starszej chyba wersji dostępnej na ali, opis za wiele nie pomaga: https://pl.aliexpress.com/item/1005001432381203.html

Będę wdzięczny za każde info.

#elektronika #diy #led
astra2k - Mam prostą chińską lampę led do oświetlania schodów na zewnątrz, z czujniki...

źródło: IMG_20240211_120308

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@astra2k: tez taką mam, wyrzuć to dziadostwo szkoda czasu. Podciągnij sobie tam normalny prąd i załóż porządną lampe. Tez sie na to dałem nabrać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Czy mogę jakoś ten przełącznik pominąć? Jest on niestety czteropozycyjny i

@astra2k: nie. Ponieważ jest on niestety jednopozycyjny, zwykły chwilowy tact-switch, a cztery pozycje są załatwiane programowo, nijak tego nie ominiesz.
  • Odpowiedz
  • 0
@walokid: tak masz rację, klik jest jednostajny a kolejne naciśnięcia zmieniają tryb

@rybeczka tak chyba będę musiał właśnie zrobić jako plan B, w lampach ledowych na bramie choć są słabsze i raczej dekoracyjne zmieniłem baterię na dużo większą i dołożyłem dodatkowy panel z ali by w pochmurne dni nawet było ładowanie - już z pół roku świecą na max całą noc, nie było jeszcze nawet razu by były bliskie
  • Odpowiedz