Wpis z mikrobloga

1302,90 zł brutto zarabia poborowy w wieku 27 lat na Łotwie w ramach obowiązkowej, 11-miesięcznej służby wojskowej.

Średnie zarobki kobiet na Łotwie to 5264,90 zł brutto

Miesięczne zarobki 27 letniej kobiety są 4-krotnie wyższe niż 27 letniego mężczyzny objętego obowiązkową służbą wojskową. Dodatkowo jest on objęty pełnym skoszarowaniem, zakazem opuszczania jednostki poza przepustkami, musi mieszkać w kilku lub kilkunastu osobowych pokojach oraz wykonywać określone prace wbrew własnej woli.

#genderpaygap #zarobki #pracbaza #wojsko #obowiazkowecwiczeniawojskowe #pieklomezczyzn #dyskryminacjamezczyzn
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sildenafil: mnie najbardziej w tym uderza, ze ktos dysponuje twoim zyciem i ustawia je wbrew twojej woli, odbiera ci wolnosc, odbiera ci mozliwosc swobodnego przemieszczania sie i pewnie jeszcze kilka innych praw czlowieka i ogolnie malo sie mowi o poborze w kontekscie praw czlowieka. To jest moje zycie i ja chce zyc po swojemu a nie w koszarach bez mozliwosci odwolania sie czy decydowania o sobie. Nikt nikomu straconego czasu
  • Odpowiedz
@pedros: To jest na zasadzie. Mieszkasz w danym kraju to masz obowiązki. Nie zgadzasz się z tym? To wyprowadzasz się do innego kraju, gdzie tego nie ma. Na szczęście obecnie mamy wolność i możemy mieszkać, gdzie nam się tylko podoba. Rząd uważa i słusznie, że jak mieszkasz w danym, kraju to godzisz się na jego warunki (konstytucja). Sto lat temu było znacznie gorzej, bo musiałeś się godzić i tyle. Obecnie
  • Odpowiedz
@lemek123: Niektórych dotyczy. Pielęgniarek, lekarzy, informatyczek czy innych zawodów potrzebnych wojsku. Ale fakt, większości kobiet to nie dotyczy i nigdy nie będzie dotyczyć.
  • Odpowiedz