Wpis z mikrobloga

Mirki, dostałem wycenę foto i zastanawiam się nad tym, czy drogo, tanio, czy normalnie.
W zestawie:
-23x Jinko Tiger Neo N-Type full black 430w

Falownik hybrydowy Hypontech 10kW z możliwością rozbudowy do instalacji do 15kW

Magazyn 10.56kWh (biorę bo większość jego kosztu pokryje mój prąd)

Wycena z montażem na 75k. Montaż na 2 stronach dachu.
Dolnośląskie.

#fotowoltaika
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@000loki: Raczej drogo/bardzo drogo. Magazyny w hurcie staniały do poziomu poniżej 15k netto za 10kWh, moduły kosztują teraz "grosze" i jedynie falowniki jako tako trzymają cenę. Jeżeli rok temu taki zestaw z montażem kosztował okolice 60k brutto to w tym roku powinien kosztować 50-55k brutto max. Problem w tym, że mieszkasz w regionie gdzie jest bardzo drogi montaż - wiem bo czasem tam wysyłałem ekipę bo było kilka tysięcy taniej
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@testerwykop rok temu w columbusie za taki zestaw dostałem wycenę prawie 100k
Tu się chyba faktycznie rozbija o kwestie montażu, bo sam sprzęt to pewnie trochę ponad połowa tej ceny.

Edit sorry końcówka 2022 taka wycenę dostałem. Ale wtedy 35k to był bank energii
  • Odpowiedz
rok temu w columbusie za taki zestaw dostałem wycenę prawie 100k

@000loki: Jeśli celem tej inwestycji są realne oszczędności po okresie zwrotu (okres zwrotu z inwestycji musi być krótszy niż żywotność kluczowych komponentów) to branie pod uwagę columbusów czy innych najdroższych wykonawców mija się z celem.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@testerwykop no plus columbus to jest firma kpina. Na pewno u nich nic nie wezmę (już...).
Jest coś na co powinno się zwrócić uwagę przy wyborze dostawcy? Ten ziomek od wyceny na 75k mydlil mocno oczy ich wsparciem, specjalnymi zabezpieczeniami itp.
  • Odpowiedz