Aktywne Wpisy
xarcy +221
#ukraina #niewyjadajrolnikom
1. Bądź polskim wąsatym wsiurem i miej ból dupy o konkurencję
2. Zablokuj transport owoców na granicy
3. Poczekaj aż maliny spleśnieją i wpuść transaport
4. Opublikuj zdjęcia spleśniałych malin
5. Zrób Polsce opinię pomagierów putina w świecie
6. Idź do kościółka się pomodlić w niedzielę
7. Kwiiiik
1. Bądź polskim wąsatym wsiurem i miej ból dupy o konkurencję
2. Zablokuj transport owoców na granicy
3. Poczekaj aż maliny spleśnieją i wpuść transaport
4. Opublikuj zdjęcia spleśniałych malin
5. Zrób Polsce opinię pomagierów putina w świecie
6. Idź do kościółka się pomodlić w niedzielę
7. Kwiiiik
mirko_anonim +17
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Największy ból dupy o mieszkania to mają single. Ja i moja narzeczona mamy podobną pensję 6k, więc razem daje 12k miesięcznie. Za mieszkanie na kredyt wychodzi nam rata +-5k miesięcznie, czyli 2,5k na głowę. W sumie zostaje nam ze wspólnego budżetu zostaje nam 7k do dyspozycji czyli sporo. Po odjęciu jedzenia, wydatków, opłat nadal jest to spora kwota, którą ciężko ot tak przewalić na głupoty i jesteśmy w stanie
Największy ból dupy o mieszkania to mają single. Ja i moja narzeczona mamy podobną pensję 6k, więc razem daje 12k miesięcznie. Za mieszkanie na kredyt wychodzi nam rata +-5k miesięcznie, czyli 2,5k na głowę. W sumie zostaje nam ze wspólnego budżetu zostaje nam 7k do dyspozycji czyli sporo. Po odjęciu jedzenia, wydatków, opłat nadal jest to spora kwota, którą ciężko ot tak przewalić na głupoty i jesteśmy w stanie
Ale naprawdę przez 8 lat nikt nie potrafił przeprowadzić rzetelnych analiz czy na ta chwile jest potrzebne "UBER LOTNISKO" zeby Niemiec płakał ze takiego nie mają u siebie? Bo brzmi dalej jak pieśń romantyczna żywiąca ambicje (a co niektorym portfele) pewnych Polakow, anizeli coś co nam jest naprawdę potrzebne w najbliższej przyszłości...
Bo naprawdę uzasadnienie inwestycji w CPK jest tak bezdyskusyjne, że to ma dla nas "być albo nie być"?
Co prawda inwestycje w kolej jak najbardziej na plus, ale jak zwykle - wszystkie inwestycje poszły na wschód. Do teraz nie ma żadnego Pendolino na trasie Berlin - Poznań- Warszawa (bo pewnie zeby niemiaszkom nie robic dobrze).
Bo jak na razie CPK to bardziej przypomina sen dla Warszawiaka a nie dla Polaka...
Bo w końcu tak strategicznie ważna inwestycja jaka był przekop Mierzei Wislanej kiedy w końcu przyda się przedsiębiorcom?
#polityka
@MarnaImitacjaTuwima: Skąd teza że nie wykonano rzetelnych analiz?
Pod względem przepustowości pasażerów to ma być mniejszy port lotniczy od Frankfurtu i porównywalny z Monachium. Mniej więcej 10-ty w Europie.
Z jednej strony mamy CPK, które przewaliło ćwierć miliarda złotych na różne dotacje i inne #!$%@?. A łopaty nawet nie wbito w ziemię.
Z drugiej strony teoretycznie ciekawa inwestycja z pewnym ryzykiem, która chwałę przyniesie może za 10-15 lat ale taki PiS czy jego następcy będą puszyć się, jak to oni nie
Bo najgorsze w tym wszystkim się wspomina jak Modlin czy Chopina nie mają możliwości dalszego rozwoju - a co z lotniskami w Szczecinie u we Wrocławiu? Je nie można w tym celu jakoś ich spożytkować czy cały czas będziemy patrzeć w jakiś Warszawocentryzm i poza Warszawą nic nie
Ale pod jakim względem też wspomniane lotniska musiałyby być budowane od "zera"? Aktualnie te miasta nie mają połączeń z innymi szlakami europejskimi? A może problemem nadal pozostaje jest to że główne inwestycje kolejowe poszły na
Przy braku wiedzy powinieneś raczej podejść do sprawy neutralnie, zamiast z góry przyjmować postawę, że CPK to zła inwestycja.
Mają bardzo słabe połączenia w szczególności kolejowe. A pod takim względem, że były projektowane do kompletnie innych celów, jeżeli rzucasz takimi pomysłami to podaj ile by to nas kosztowało i czy nie taniej jest zbudować CPK?
CPK w dłuższej perspektywie nie ma obsługiwać tylko Polski. Mamy perspektywę akcesji Ukrainy do UE, w dalszych latach może też
Zawsze możesz się dookreślić, dalej twierdzisz że CPK to ma być "uber lotnisko", że nawet Niemcy takiego "uber" nie mają czy już nie?
Katowice w ubiegłym roku obsłużyły cargo na 26 tys ton, a Wrocław w 2022 11 tys ton. O czym my mówimy? CPK ma mieć przepustowość na poziomie 1 mln ton, to jest kompletnie inna liga.
Tak w przyszłości będziemy obsługiwać dużo więcej pasażerów
@MarnaImitacjaTuwima: No nie do końca, Berlin Brandenburg ma przepustowość 46mln i są plany do 2035 mieć 58mln a CPK ma plany mieć 40mln w 2035.
Dalej popisujesz się niewiedzą w temacie.
A jeslo chodzi o loty pasażerskie - to łatwiej rozbudować terminal czy wybudować lotnisko od nowa? Ile będzie trwała budowa CPK jesli miala się ona rozpocząć w 2019 roku? I przez to inwestycje nie zostały wstrzymane
Komentarz usunięty przez autora
Czy taniej to zależy od wielu innych czynników, Ty stawiasz różne tezy nie podpierając tego żadnymi liczbami, tylko tak Ci się wydaje.
Dlatego trzeba rozpocząć jego budowę jak najszybciej i działać w tym kierunku, a nie orać ten projekt.
Nie będę Cię edukował z tego jak się robi prognozy, dałem Ci źródło i wynik, możesz sam wykonać pracę intelektualną i ewentualnie zanegować te prognozy.
A jeśli masz dostęp do takich danych to z chęcią skorzystam bo przeszukałem parę miejsc nadal nie widzę by takowe powstały.
Wiec jak mam opierać na się jakiś danych jesli takowe nie istnieją albo dostep do nich jest w pewnym stopniu zastzezony / wymaga
Komentarz usunięty przez autora