Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak zostać nauczycielem po innych studiach? Mam magistra i licencjat z zarządzania, pracuje w korpo, ale już mam dość, nie widzę sensu w wyścigu szczurów, nie zależy mi na kasie czy pracy zdalnej itd. Wolałbym robić coś, co bym lubił, nawet za najniższą krajową. W pracy czasem szkolę nowych pracowników i strasznie mi się to podoba, lubię i potrafię przekazywać wiedzę. W pracy też lepiej dogaduje się bardziej z młodzieżą niż starszymi pracownikami, ogólnie wydaje mi się, że byłbym świetnym nauczycielem i jest to coś co lubiłbym robić w życiu. No i kurde tu się trochę zastanawiam, bo z przedmiotów, których mógłbym nauczać to jedynie angielski (mam certyfikat CAE), ewentualnie jakaś informatyka czy inne proste przedmioty w podstawówce. Nie mam wykształcenia w żadnych z tych kierunków, i tu pytanie czy wystarczy zrobić np. rok podyplomówki i przygotowanie pedagogiczne czy raczej bez szans o prace nie będąc po filologii czy informatyce. Mam w planach iść od października, ale zastanawiam się czy 3-letnia filologia ma sens, skoro język znam bardzo dobrze czy taka podyplomówka by starczyła.

#pracbaza #praca #angielski #szkola

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim nie rób tego! Możesz się wziąć za korepetycje - załóż JDG i tyle. Sam tak zrobiłem. Mgr inżynier, parę lat w zawodzie, ale teraz prowadzę korepetycje i jest spoko
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pytanie czy chcesz uczyć w publicznej szkole czy prywatnie? W publicznych bedziesz potrzebowal przygotowania pedagogicznego co wiąże się ze studiami/podyplomówką/kursem kwalifikacyjnym i obowiązkowymi praktykami minimum 150h. Wedle mojej wiedzy w praktyce jeśli masz magistra w czymkolwiek i certyfikat a szkoła ma ssanie na nauczycieli(a w obecnych czasach jest to normą) dyrektor ma możliwość dopuszczenia Cię do nauczania nawet bez przygotowania pedagogicznego(informacja sprzed lat kilku-najlepiej podpytać się w konkretnej szkole).
  • Odpowiedz
@WolvvloW: mozna korki prowadzic na działalnosci niezarejestrowanej? Podobno nie bardzo ponieważ klientowi ktoremu udziela sie korków ,musi zglosic sie do zusiuuuuuu aby oplacic skladki spoleczna.
  • Odpowiedz