Wpis z mikrobloga

Mirki. Może ktoś naprowadzić mnie na sposób rozwiązania pewnej sprawy związanej z prawem autorskim? Kiedyś wykonałem dla jednego z moich klientów rendery produktów. Od zera - siatki, tekstury po finalny render. Wówczas byłem przez zleceniodawcę zmuszony do współpracy z jedną taką "graficzką". minął jakiś czas (jakieś 2 lata) i widzę, że tamta graficzka przerabia moje rendery nakładając w amatorski sposób teksturę w miejscu etykiety produktu i sprzedaje to swoim klientom (widziałem nawet takie przeróbki gdzie produkt i jego odbicie nie są takie same). Jak to ugryźć? Poinformowałem już jednego z jej klientów o tym, że mają na stronie grafiki mojego autorstwa.

#prawo #prawoautorskie #grafika3d #grafika #praca
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Casuperu: Jeżeli była to umowa zlecenie to tworząc takie grafiki zleceniodawca nabył autorskie prawa majątkowe i miał prawo przekazać rendery innym współpracownikom. Wiele zależy od rodzaju umowy, którą miałeś z ''pracodawcą''.
  • Odpowiedz
Ona używa tych renderów przy kolejnych jej zleceniach.

@Casuperu: Powtarzam. Jeśli wykonywałeś je dla zleceniodawcy, a ten przekazał rendery innej zatrudnionej osobie to miał do tego prawo.
  • Odpowiedz