Wpis z mikrobloga

Rozprowadzam przewody w domu, chce na korytarzu zrobić dwa źródła światła - ledy ścienne + tuby na suficie. Muszę zrobić 2krzyzowe + 1 schodowy. Czy lepiej zastosować w każdym punkcie dwa osobne włączniki krzyżowe i pojedynczy schodowy czy lepiej w każdym punkcie dwa krzyżowe + dwa schodowe pojedyncze ?
Pytam bo elektryk który mi to będzie wszystko spinał powiedział że można robić tak i tak, moja decyzja.
Zastanawiam się bo może się okazać że będę korzystać tylko z jednego źródła światła
#elektryka #elektrykapradnietyka
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Daro_: Jeszcze raz bo sie pogubilem :DDD. Najpierw zdefiniuj krzyzowy/schodowy.

Zrozumialem tylko ze masz 2 osobne obwody i chcesz je waczac/wylaczac z 2 roznych miejsc. tak?

Czy te obwody sa dodatkowo dzielone czy maja byc zalaczane "w calosci"?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@gorzki99 @MickM nie zrouzmieliscie mnie albo źle to opisałem ???? chce w korytarzu mieć dwa źródła osobne światła - listy LED + tuby. Sterowanie z trzech miejsc na korytarzu. Tu moje pytanie czy w każdym miejscu dawać podwójny włącznik czy w każdym miejscu dawać dwa pojedyncze? Czyli albo dwa podwójne krzyżowe + podwójny schodowy czy lepiej w dwóch miejscach dwa pojedyncze krzyżowe + na środku dwa pojedyncze schodowe
  • Odpowiedz
@Daro_: W kazdym miejscu 2 pojedyncze astabilne (takie jak do dzwonka w drzwiach - ze nie "trzymaja" po nacisnieciu).

A w rozdzielce 2 przekazniki bistabilne (po jednym na kazdy obwod).

Przekaznik bistabilny dziala tak ze jak mu na chwile podasz napiecie to "zlapie" (i zalaczy obwod)
Ale jak mu na chwile podasz napiecie jak jest zalaczony to sie wylaczy.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@gorzki99 @MickM wiem jak działają niestabilne, nawet obecnie mam takie na klatce schodowej.
Na początku chce zamontować zwykle i zastanawiam się czy robić w każdym miejscu dwie puszki i dwa pojedyncze włączniki krzyżowe czy zrobić jedna puszkę i jeden podwójny krzyżowy.
  • Odpowiedz
Na początku chce zamontować zwykle

@Daro_: Ale po co? Mnóstwo kabli i drogich wyłączników. Lepiej od razu zrób na przekaźnikach.
  • Odpowiedz
@Daro_: Po co robic cos 2 razy? Zrob raz a dobrze.

Na początku chce zamontować zwykle i zastanawiam się czy robić w każdym miejscu dwie puszki i dwa pojedyncze włączniki krzyżowe czy zrobić jedna puszkę i jeden podwójny krzyżowy.

No to teraz zesmy sie dogadali o co Ci chodzi :)

IMHO jedna puszka i podwojny wylacznik. Ale dalej bym jednak na przekaznikach lecial.
  • Odpowiedz
@Daro_: Jeszcze raz zapytam - po co robic dwa razy? nie lepiej raz a dobrze?

Poza tym przekaznik montujesz w rozdzielce.

Z kazdego punktu "zalaczania" lecisz do rozdzielki (a nie miedzy soba jak sie to kiedys robilo). W rozdzielce wykonujesz laczenie i po temacie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@gorzki99 hmm czyli co od każdego włącznika do rozdzielki musi iść przewód? Mam obecnie na klatce FF BIS 413 i tam jest zrobione po staremu, jeszcze instalacja puszkowa i włącznika do następnego wlacznika
  • Odpowiedz
@Daro_: Wszystko zalezy od tego ile masz miejsca w rozdzielce i na ile dobrze chcesz to zrobic.

Zasadniczo zawsze najlepszym rozwiazaniem jest unikanie jakichkolwiek laczen "po drodze" (czyli puszek) Oczywiscie ze uzyjes wtedy wiecej kabla (instalacja wyjdie drozej) ale przemysl sobie na jak dlugo jest ta inwestycja? Nie wymieniasz przeciez kabli co rok.

Druga sprawa to o jakim zakresie remontu mowimy. Jak robisz wszystko na nowo to nie warto sie
  • Odpowiedz
@Daro_: Zrób na pojedynczych schodowych/krzyżowych. Nie każda seria osprzętu ma podwójne krzyżowe. Kiedyś się tak wyruchałem u klienta - przygotowałem puszki pod podwójne schodówki/krzyżowe bo byłem pewny, że pójdzie tam simon54, a klient wybrał sobie simon10.
  • Odpowiedz
Tu moje pytanie czy w każdym miejscu dawać podwójny włącznik czy w każdym miejscu dawać dwa pojedyncze? Czyli albo dwa podwójne krzyżowe + podwójny schodowy czy lepiej w dwóch miejscach dwa pojedyncze krzyżowe + na środku dwa pojedyncze schodowe

@Daro_: To nie tak działa.
Klasyczny układ schodowy czy korytarzowy (jak zwał tak zwał) to zawsze co najmniej 2 łączniki schodowe na końcach korytarza czy schodów, a każdy kolejny łącznik wpina się pomiędzy
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@michcio pomyliłem nazewnictwo, oczywiście chodzi mi o dwa schodowe + jeden krzyżowy. Co znaczy w przypadku przekaźników łączniki przelotowo ? Tzn że od łącznika do łącznika 2x1,5 wystarczy ?
  • Odpowiedz
@Daro_: Tak. Ale mowa o pojedynczej sekcji. Jak masz w każdym punkcie po dwa łączniki (tak jak u ciebie) to ciągniesz 2 przewody 2x1,5, ewentualnie jeden 4x1,5, a najlepiej to w ogóle 5x1,5 bo daje możliwość zastosowania kiedyś "bajerów" bez przeróbek instalacji.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@michcio jasne jasne wiem że do każdego obwodu osobno 2x1,5. To teraz mam zagwozdkę. Myślałem żeby zrobić puszki pojedyncze i włączniki podwójne schodowe/krzyzowe po to bo jeśli oświetlenie ścienne LED wystarczy to nie będę korzystać z sufitowego. Więc mógłbym nawet wstawic wtedy w puszkę pojedynczy schodowy/krzyżowy i korzystać z jednego źródła światła. Oświetlenie ścienne wstawiam "awaryjnie" - jeśli LED ścienne by nie doświetlały wystarczająco lub uległy uszkodzeniu. W przypadku bistabilnych mogę
  • Odpowiedz