Aktywne Wpisy

dumblecunt +474
czy tylko mi się wydaje, czy Kwachu absolutnie zdominował tych pisowskich funkcjonariuszy? xDDD #kanalzero

eleganckichlopak +544
Porównajcie sobie Dude z przed kilku dni z którego nawet Mazurek kręcił beke do Kwacha dziś. To jest jakaś gigantyczna przepaść intelektualna. Niesamowite, że ten naród mógł kiedyś wybrać prezydenta Kwaśniewskiego, a później po 10 latach prezydentury półgłówka może wybrać zwykłego przestępcę XD To społeczeństwo zachowuje się tak nielogicznie xd
#kanalzero
#kanalzero
Pytam bo elektryk który mi to będzie wszystko spinał powiedział że można robić tak i tak, moja decyzja.
Zastanawiam się bo może się okazać że będę korzystać tylko z jednego źródła światła
#elektryka #elektrykapradnietyka
Zrozumialem tylko ze masz 2 osobne obwody i chcesz je waczac/wylaczac z 2 roznych miejsc. tak?
Czy te obwody sa dodatkowo dzielone czy maja byc zalaczane "w calosci"?
A w rozdzielce 2 przekazniki bistabilne (po jednym na kazdy obwod).
Przekaznik bistabilny dziala tak ze jak mu na chwile podasz napiecie to "zlapie" (i zalaczy obwod)
Ale jak mu na chwile podasz napiecie jak jest zalaczony to sie wylaczy.
Na początku chce zamontować zwykle i zastanawiam się czy robić w każdym miejscu dwie puszki i dwa pojedyncze włączniki krzyżowe czy zrobić jedna puszkę i jeden podwójny krzyżowy.
@Daro_: Ale po co? Mnóstwo kabli i drogich wyłączników. Lepiej od razu zrób na przekaźnikach.
No to teraz zesmy sie dogadali o co Ci chodzi :)
IMHO jedna puszka i podwojny wylacznik. Ale dalej bym jednak na przekaznikach lecial.
Poza tym przekaznik montujesz w rozdzielce.
Z kazdego punktu "zalaczania" lecisz do rozdzielki (a nie miedzy soba jak sie to kiedys robilo). W rozdzielce wykonujesz laczenie i po temacie.
Zasadniczo zawsze najlepszym rozwiazaniem jest unikanie jakichkolwiek laczen "po drodze" (czyli puszek) Oczywiscie ze uzyjes wtedy wiecej kabla (instalacja wyjdie drozej) ale przemysl sobie na jak dlugo jest ta inwestycja? Nie wymieniasz przeciez kabli co rok.
Druga sprawa to o jakim zakresie remontu mowimy. Jak robisz wszystko na nowo to nie warto sie
@Daro_: To nie tak działa.
Klasyczny układ schodowy czy korytarzowy (jak zwał tak zwał) to zawsze co najmniej 2 łączniki schodowe na końcach korytarza czy schodów, a każdy kolejny łącznik wpina się pomiędzy