Wpis z mikrobloga

Chciałbym sobie do chałupy dodać trochę "smarta"

Aktualnie mam Alexę i Google Home + parę żarówek wifi i listwy oraz gniazdka

Do tego chciałbym dorzucić do tego możliwość sterowania dotykowego - teraz wszystko muszę odpalać głosowa lub z apki na telefonie. Nie mam ochoty na kucie w ścianach, więc wolałbym żeby wszystko opierało się na komunikacji bezprzewodowej. Da radę zrobić jakieś proste sterowanie np. żarówką wifi jakimś montowanym na ścianie przyciskiem? Tylko nie fizycznie, a np. za pomocą sceny w Alexie (jeżeli przełącznik kuchnia zmieni stan, zmień stan żarówki kuchnia). Czy może jest na to inny lepszy sposób?

Chcę też dokupić centralkę na ścianę w której będę miał takie same funkcjonalności jak w aplikacji Tuya / Alexa / Google Home.
Czy takie coś się nadaje?
https://allegro.pl/oferta/panel-lcd-multibramka-zigbee-wifi-bt-tuya-smart-13957092595?reco_id=0236b48a-a963-11ee-8a3d-5602c59a9451&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

#pytanie #smarthome #alexa #googlehome #tuya #smart
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Osobiście nie korzystam z Alexy i Google Home właśnie przez te ogranieczenia. Polecam Home Assistant, próg wejścia dużo większy ale możesz sterować praktycznie wszystkimi urządzeniami różnych producentów i zrobienie takiej automatyzacji jak piszesz tj, przycisk odpala zdalnie np kilka lampek to dosłownie chwila.
Sam mam serwerek Home Assistenta + zwykły tablet 10" na ścianie na którym uruchamiam sobie lampki/mam wykresy temperatur/jakości powietrza

Ogólnie zamiast tej bramki poszedłbym w serwer HA + bramka
  • Odpowiedz
O tym nie pomyślałem, faktycznie najprostsza opcja

@programista_1k: najprostrza, masz Alexę, ale możesz też najłatwiej rozbudować, dostosować do siebie i ew. jeszcze integrować się z innymi opcjami. Nie wiem tylko jak tablety podziałają z włączonym ekranem non stop (choć ja tu kiedyś myślałem po prostu używkę, której nie szkoda).
  • Odpowiedz
@mirekwirek: Dokładnie, najtańsza używka i jazda.

@spoon22 Poczytałem o tym HA, rozumiem, że po prostu wyświetlasz jakiś panel webowy z serwera? Zajebista sprawa, uwielbiam RaspberryPi i dużo by zabawy było z tym dobrej, tylko jak mówiłem nie chciałbym utracić funkcjonalności głosowej Alexy.
  • Odpowiedz
@programista_1k: Hmmm, ja mam Domoticza (ale to to samo z Home Assistant), ale używam Apple i jest coś takiego jak HomeBridge co integruje świat zewnętrzny (w tym HA) z ekosystemem Apple. Może jest coś podobnego dla Google?

uwielbiam RaspberryPi

@programista_1k: Przy takich zastosowaniach gdzie jest częsty zapis to niestety karty SD na krótko wystarczają. Polecam wtedy dysk SSD. To tak żebyś miał na uwadze.
  • Odpowiedz
@mirekwirek: Postawię pewnie i tak na serwerze swoim opartym na Debianie.

Polecisz jakieś warte uwagi sprzęty? Na pewno jakieś czujniki, przede wszystkim ruchu mi będą potrzebne. Jakiś fajny model, z zasilaniem 5v/230v? I rozumiem, że też przez Wifi? Docelowo też pewnie silniki do rolet sobie kupię.
  • Odpowiedz