Wpis z mikrobloga

@BornInSmokes: xD A ty sobie wyobrażasz, że nad Polską powinna być jakaś nieprzekraczalna kopuła i nic nie powinno móc się prześlizgnąć, czy jak? No to tak, to nigdy nie będzie.

obserwowało dzielnie jak sobie leciała 40KM nad Polską bez reakcji

I tu pytanie co powinni zrobić, czy mieli pewność, że to rakieta itd. To nie jest takie proste. W przypadku rakiety pod Bydgoszczą zdania ekspertów były
  • Odpowiedz
  • 0
@Buko_von_Krossig @Anthermil Wyobrażam sobie, że na obszarze ktory jest narażony, co już udowodniła smierc 2 ludzi powinno sie kupić, wypożyczyć, zmusić nato i objąć obszar OPL - nie całą Polskę. Z jakiegoś powodu Niemcy nam udostepnili Patrioty na prawie rok w tamtym obszarze - chcecie mi powiedzieć ze bez sensu? :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Anthermil: Jaką infrastrukturę krytyczną chroniły niemieckie Patrioty - pytam jeszcze raz.

Nie tłumacz tego czy tamtego rządu, ktokolwiek rządzi powinniśmy mieć na tyle duzo sprzętu zeby narażony obszar moc przynajmniej w wiekszosci chronic - granica z Ukrainą to 500km - Patriot pokrywa ~70km.

Po prostu nie mamy sprzętu, inaczej wystarczyłoby relokowac ze 2 - 3 patrioty i mialbys chronione 50% tego obszaru.
  • Odpowiedz
PS. #!$%@? mnie PiS i PO - ale jak słyszę wczoraj Tuska ze nie wie co będzie z uzbrojeniem z Korei bo poprzedni rząd #!$%@?ł z kredytami to mnie #!$%@? strzela, to ja mam za niego teraz mu mówić co powinien zrobić?

@BornInSmokes: Przecież to oczywiste że powiedział tak bo umowy wymagają dalszego przeanalizowania i nie jest w stanie udzielić odpowiedzi od razu. Strasznie dużo w Tobie złej woli skoro
  • Odpowiedz
  • 0
@HrabiaTruposz: Nudzi mnie tłumaczenie oczywistych rzeczy, osobom które de facto dają przyzwolenie na bylejakość. Moje stanowisko jest jasne - jesli nasze Państwo działa w ten sposob, ze nie jesteśmy mieć strategii dłuższej niż 4 lata (bo tyle trwa kadencja rządu) - i co 4 lata kazdy rząd będzie resetował tego typu inicjatywy, analizował przez rok, a pozniej rozpoczynał swoją "lepszą" wersję - to nie nazywajmy się Państwem. Moj zarzut jest
  • Odpowiedz
@BornInSmokes

@Buko_von_Krossig @Anthermil Wyobrażam sobie, że na obszarze ktory jest narażony, co już udowodniła smierc 2 ludzi powinno sie kupić, wypożyczyć, zmusić nato i objąć obszar OPL - nie całą Polskę. Z jakiegoś powodu Niemcy nam udostepnili Patrioty na prawie rok w tamtym obszarze - chcecie mi powiedzieć ze bez sensu? :)

Niestety muszę to powiedzieć - jest to bez sensu. Patrioty nie służą do przechwytywania rakiet po prostu lecących sobie
  • Odpowiedz
@BornInSmokes: Może gdyby inicjatywy były transparentne i dostępne dla polityków wszystkich formacji od samego początku to dałoby się uniknąć takich "porządków" po zmianie rządów. Ale jest niestety inaczej i nic na to nie poradzimy ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 0
@frankenchrist: W którym miejscu mnie ktoś prostuje? może Ty spróbuj:

a) skoro OPL sluzy do obrony infrastruktury to pytam jeszcze raz, czemu Niemcy zaproponowali i ustawili tam swoje baterie Patriot? Moze dlatego ze to relatywnie niewielki obszar - który jest de facto zagrożony

b) Co zrobić z Rosjanami, ktorzy nas testują i testować będą? mowic ze nic sie nie stało? bo rakiety sa drogie? bo nie ma sensu bronic pola
  • Odpowiedz