Wpis z mikrobloga

Dalej nikt nie wpadł na pomysł, żeby opodatkować kościół? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#sejm
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@inpir: niemcy posrednio wpadli. Nie znam dokladnie systemu, ale dziala jakos tak, ze deklarujesz sie czy jestes w jakiejs wspolnocie religijnej. Placisz za to 8-9% wartosci rocznego podatku dochodowego wiecej, z czego panstwo bierze sobie jako posrednik za ten transfer chyba 20%* (*20 czy 30? Do zweryfikowania).
  • Odpowiedz
  • 2
@olo1917: to w Polsce chyba by nie przeszło - wszyscy zaczęliby się wypisywać tylko po to, żeby nie płacić - no chyba, że byłoby to obowiązkowe to wtedy trzeba by było też wprowadzić jakieś świeckie organizacje, które mogłyby być finansowane z tego podatku tak, żeby niewierzący mogliby wybrać coś innego niż finansowanie którejś z religii.
Ale mi w sumie chodzi o rozliczanie księży z wszystkich co łaska, bóg zapłać, zbierania
  • Odpowiedz
@inpir: Związki wyznaniowe mają ryczałtowy podatek. Jest to oczywiście g---o; ale jest. Opodatkowanie kościoła to populistyczne frazes
  • Odpowiedz
@inpir: I na czym miałoby to polegać? Ale tak konkretnie bez populistycznego p---------a? To co się daje na tace idzie na utrzymanie, więc zysk byłby równy kosztom. Sami księża już teraz płacą podatki i patrząc na to, że wbrew obiegowej opinii zarabiają oni śmieszne grosze poza paroma najlepszymi parafiami to ich ryczałt wcale nie jest daleki od tego ile by wyszło na normalnych zasadach a ewentualne kontrole takiej działalności to
  • Odpowiedz
  • 1
@Herubin: traktować to tak samo jak każde inne przedsiębiorstwo, faktury, paragony, podatek dochodowy. Jeżeli taka parafia będzie na stracie przez koszty, to znaczy, że nie przyciąga wystarczająco dużo ludzi, którzy chcą korzystać z ich usług - znaczy, że jest nierentowna to mogą to zamknąć.
  • Odpowiedz
@inpir posiedzenia sejmu trwają po 11h i dopiero przebrnęliśmy przez głosowania nad komisjami, teraz budżet. Ciągle sprzeciwy, wnioski o przerwę i inne, które trzeba przegłosowywać. Kiedy mieliby się zająć kościołem? Są ważniejsze sprawy, tak zwyczajnie, a wszystko ma swoje procedury.
  • Odpowiedz
@inpir: A od kiedy niby związki wyznaniowe są przedsiębiorstwami, że maja być tak traktoawane? Tradycyjnie nawet nie przeczytałeś co napisałem tylko dalej ponawiasz to pieprzenie bez chwili przemyślenia czy ma to sens? Dla budżetu państwa nowe podmioty do kontroli które i tak nie przynoszą żadnego zysku to wyłącznie strata zasobów i ogólny spadek przychodów państwa przez angażowanie skarbówki w obsługę bezsensownych podmiotów.

Do tego chcesz wyjścia z UE bo tam
  • Odpowiedz
  • 2
@Herubin: no teraz nie są, ale mogłyby być, próbujesz wrzucić moje pomysły - które w sumie są tylko moim widzimi się i nie nie mam wykształcenia ekonomicznego, żeby rozpisać Ci jak to ma działać - w aktualny system. Ja chciałbym, aby jak ksiądz mówi, że za pogrzeb nie mniej niż 1000, to niech weźmie ten tysiak, zrobi ewidencje dochodów i niech zapłaci od tego podatek, może być nawet 5% to
  • Odpowiedz
Co do tego wyjścia z UE to nie wiem gdzie to wyczytałeś xd

@inpir: Wyczytałem z tego, że akurat ja jestem ekonomistą z wykształcenia i doradcą podatkowym z zawodu i przerabiałem wielokrotnie podobne tematy i zawsze mnie rozpieprza ignorancja lewicy na temat opodatkowania KK. W sprawie tego czym jest usługa przed sądem nie raz ze skarbówką wygrywałem i polecam w google "wyrok tsue grajek uliczny" w którym przerabiano temat definicji usługi w rozumieniu dyrektywy. W praktyce taca nie spełnia definicji usługi. Potencjalnie może dałoby radę podciągnąć pod temat pogrzebów itp. i ofiar za nie ale nawet wtedy pojedynczy ksiądz musiałby 200 tysięcy rocznie przekroczyć a to się praktycznie nie zdarza (będzie parę parafii w Polsce gdzie influencerzy biorą śluby może tam jedynie). VAT tu nie ma zastosowania tak samo jak kasy fiskalne.

może być nawet 5% to i tak już będzie więcej niż płacą
  • Odpowiedz
  • 1
@Herubin: nie przekroczą kwoty wolnej to nie zapłacą podatku, przekroczą - zapłacą, proste. Będzie tak jak w społeczeństwie gdzie kwotowo najbogatsi płacą najwięcej podatku - tak samo byłoby z najbogatszymi parafiami/księżami
  • Odpowiedz
@inpir „co łaski”, tace, zbiórki itp. nie zostaną opodatkowywane, bo musiałbyś wtedy w ogóle opodatkować wszelkiego rodzaju darowiznę i akcje charytatywne. Można pomyśleć o akcydensie (śluby, chrzty, pogrzeby), ale taka taca to ciezko. Teraz jest liczony ryczałt od mieszkańców parafii (nie tylko wiernych ale wszystkich zamieszkałych na terenie danej parafii).
  • Odpowiedz