Wpis z mikrobloga

Stoję przed wyborem zestawu do sterowania zaworami ogrzewania podłogowego - 4 strefy. Docelowo chciałbym móc sterować przez homekit (homebridge mam w dockerze na serwerze więc to nie problem). Termostatów fizycznych nie potrzebuję (wystarczy aplikacja), brak instalacji kablowej na czujniki/termostaty - musi być bezprzewodowo.

Póki co padło na:
- FIBARO Home Center 3 Lite
- 2x Fibaro Double Switch 2 FGS-223 (4 strefy po 1-3 pętli, 8 pętli w sumie)
- czujnik Fibaro FIBEFGDW-002-1 (póki co 1 na czas wykończania, dokupię AEOEZWA039 do każdego pokoju jak wróci dostępność)
- elektrozawory Tech (kupię okazyjnie od dewelopera)

Mirki, warto coś zmienić? Rozważam też Hubitat C-8 i Shelly Qubino Wave 2PM na Z-wave 800. Warto? Docelowo pewnie dołożę poza czujnikami trochę innych Z-wave-owych ustrojstw, w tym sterowanie bramą garażową, klimatyzacją...

Mam też trochę smart home na Thread/Matter, ale nic sensownego do sterowania ogrzewaniem nie widziałem. BT/wifi raczej odrzucam, ze względu na stabilność.

#inteligentnydom #smarthome #homekit #fibaro #zwave #ogrzewanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szymko1995: a co jest źródłem ciepła w domu? Po konfiguracjach znajomych, ich późniejszych zmian i swoich doświadczeń wiem, że przy ogrzewaniu podłogowym trochę bez sensu jest sterowanie pętlami...
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek: pompa ciepła, która dostarcza ciepło i ciepłą wodę dla 10 mieszkań (brak możliwości sterowania nią z mieszkania). Temperatury zasilania do 35C (krótkie, gęste pętle). Deweloper sugerował listwę smart Tech po wifi.
Chodzi mi o zastosowanie stref do np.
- obniżenia zadanej temp niewykorzystywanych pokoi na noc
- podwyższenia zadanej temp w łazience gdy wilgotność przekroczy próg (po prysznicu)
- obniżenie temp pokoju do pracy poza godzinami wykorzystywania
  • Odpowiedz
@szymko1995: No to po kolei:
- zamykanie pętli przy pompach ciepła jest bardzo niebezpieczne dla pomp z dwóch powodów
1) wymagają określonego przepływu wody w układzie CO, a zamknięcie może ten przepływ mocno ograniczyć
2) potrzeba woda z instalacji do defrostów

- ogrzewanie podłogowe ma duuuużąąąą bezwładność, w praktyce może się okazać, że podniesienie temperatury może być na tyle długie, a wygrzanie posadzki pobrać tyle energii, że taniej będzie utrzymać stałą temperaturę jak i
  • Odpowiedz
@szymko1995: jeżeli jest to nowe budownictwo to bezpiecznie możesz założyć że przy wyłączonym ogrzewaniu w danym pomieszczeniu, temperatura będzie spadać około 1 stopnia na 10-15 godzin. Mija się więc z celem wyłączanie pętli na noc ponieważ nie zdąży się pomieszczenie wychłodzić. Tak samo podwyższenie temperatury w pomieszczeniu poprzez zwiększenie przepływu w pętli będzie trwać kilka jak nie kilkanaście godzin.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek: @Torgerd Z bezwładnością macie pewnie rację, tym bardziej wylewka jest cementowa, nie gipsowa. Zużycie ciepła jest mierzone na podstawie różnicy ciepła na wejściu do ciepła na powrocie (kJ). Póki co w.w. zestaw to koszt 1k netto, a daje mi jako taką konfigurowalność.
  • Odpowiedz
@szymko1995: Czyli jak mówiłem, wolisz uczyć się na swoich błędach, choć masz tu wszystko wyjaśnione ;)
Bo te 1000 zł można by na coś ciekawszego wydać, niż na sprzęt do obniżenia sprawności pompy ciepła i jej nieefektywnej pracy :D
  • Odpowiedz
Szkoda kasy na HC3L. Wiesza się to co rusz, nawet jak nie ruszane. Dostęp tylko przez wifi a ich układy sieciowe (Z-Wave i Wifi) to ścierwo najniższego sortu. Sensory Door & Window też lubią gubić połączenie przy słabym zasięgu, więc odradzam tego połączenia. Ta lajtowa centralka nie nadaje się nawet na działanie w trybie slave (wspomniana łączność).
  • Odpowiedz
@szymko1995: Jak musi być bezprzewodowo to cos na wifi można zbudować tanio na ESP8266 i do tego jakieś zaworki a centrala to postawić coś samodzielnie Domoticz czy Home Assistant. Na początek nawet nie musisz stawiać centrali bo np na gotowym sofcie ESPEasy można komunikację pomiędzy esp zrobić z sterowaniem na regułach z czujnikami temperatur. Zależy ile czujek temp chcesz, bo zakładam ze jedno esp za 20 zł opędzi 4 zawory
  • Odpowiedz
  • 0
@houk: Dzięki za solidną odp. Pompy ciepła są w kaskadzie dla wszystkich mieszkań, nikt nie ma "swojej" jest kotłownia wspólnoty. 2,4GHz odrzucam - właśnie z przyczyn o których piszesz - póki co jeden sąsiad zamontował swoje (zestaw Tech po wifi) i jest zadowolony, ale jak wszyscy się wprowadzą to różnie może być.

Zabawę w DIY raczej wykluczam, bo muszę po prostu coś postawić w miarę sensownego bez długiej dłubaniny na
  • Odpowiedz
  • 0
@szymko1995 nie pisalem o pompie ciepła tylko pompce pompujacej wode w obiegu podłogówki. Jak wszystkie zawory zamkniete to szkoda pradu by sie kreciła
  • Odpowiedz
@szymko1995: nie wiem, bo sam mam ten problem. Jak masz zasilanie to najprosciej cos na wifi. Ja u siebie mam rozwiazanie od Salusa (Zigbee) i jest git (ale to wymaga ichniej szyny + termostat). Pol domu mam opartego na Fibaro (2x HC3 + 1xHC3L) i HC3L wywalilem aby ogarnial mi tylko automatyke w ogrodzie bo tam jak sie cos nie podleje razy czy dwa razy to plakac nie bede a
  • Odpowiedz
  • 0
@ixdude: Poczytałem trochę i okazuje się że tech komunikuje się z akcesoriami po częstotliwości jak Z-wave (nie po wifi, jak myślałem), model L-4 ma wszystko czego potrzebuję (4 strefy i 4 kaloryfery - bezprzewodowe głowice - do łazienki, czujniki/termostaty bezprzewodowo) i jest plugin pod homebridge. W garażu mam lan (idący do mieszkania), więc razie czego sterowanie bramą ogarnę w ten sposób.
  • Odpowiedz