Aktywne Wpisy
gymw8nhnzd +24
Nie mam juz pojęcia co robić...
W 2021 zmieniłem firmę w IT i przeszedłem tam na B2B, dostałem 17k netto + VAT, praktycznie niewiele mniej wychodziło na rękę bo ryczałt i mały ZUS, wziąłem wtedy na kredyt mieszkanie w którym mieszkam aktualnie i drugie na wynajem (łącznie 1,3 mln pln kredytu), raty nie przekraczały polowy moich zarobków wiec był całkiem spokojny zapas.
Jak stopy urosły do poziomu 7% to kredyty znacznie zaczęły
W 2021 zmieniłem firmę w IT i przeszedłem tam na B2B, dostałem 17k netto + VAT, praktycznie niewiele mniej wychodziło na rękę bo ryczałt i mały ZUS, wziąłem wtedy na kredyt mieszkanie w którym mieszkam aktualnie i drugie na wynajem (łącznie 1,3 mln pln kredytu), raty nie przekraczały polowy moich zarobków wiec był całkiem spokojny zapas.
Jak stopy urosły do poziomu 7% to kredyty znacznie zaczęły
Yetoslav +118
Cena kawy w kawiarnii.
Dlaczego kawa w kawiarni w Polsce jest droga? Jednym z argumentów przytaczanych przez obrońców gastro jest "koszt transportu surowca".
Tymczasem kawarnia na Svalbardzie (koło podbiegunowe, Norwegia). Cappucino 42 NOK - 15 ziko
A ile kosztuje cappucino w "modnej" kawiarni w Krakowie? 20 ziko. (menu w komentarzu)
#gastronomia #januszebiznesu #patogastro
Dlaczego kawa w kawiarni w Polsce jest droga? Jednym z argumentów przytaczanych przez obrońców gastro jest "koszt transportu surowca".
Tymczasem kawarnia na Svalbardzie (koło podbiegunowe, Norwegia). Cappucino 42 NOK - 15 ziko
A ile kosztuje cappucino w "modnej" kawiarni w Krakowie? 20 ziko. (menu w komentarzu)
#gastronomia #januszebiznesu #patogastro
Szukam pomocy i wsparcia wiedzą / radą w zakresie: #zakupy #teleskop #teleskopy #obserwacjenieba #gwiazdy #astronomia - jak z któryś tagiem przesadziłem to przepraszam.
Otóż, chciałbym dla mnie i dla dzieci sprawić teleskop do nocnych obserwacji nieba. Problem w tym, że totalnie nie znam się na teleskopach.
Jedyne co wiem to chciałbym mieć taki z możliwością przyłączenia tabletu / smartfona, żeby dzieciaki mogły łatwo obserwować wyniki naszych gwiezdnych optycznych eskapad :D
Dodatkowo mój syn ma uszkodzony nerw wzrokowy i możliwość podglądu obrazu na ekranie telefonu znacznie temat ułatwi.
W jaki model warto zainwstować dla takiego laika jak ja? Wiem, że pytanie mega "ogólne" ale nawet rady typu na co powinienem zwrócić i co sprawdzić albo doprecyzować będą na wagę złota.
Co do złota to jeszcze nie określiłem budzetu na ten sprzęt ale fajnie by było żęby jednak celować w sprzęt "nie dla profesjonalistów" jeżeli chodzi o cenę.
@inny_89: W zasadzie jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest tu zakup kamery astronomicznej, a to koszty które zaczynają się od 700 PLN i w górę. Sama jej obsługa też wymaga trochę wprawy, ponieważ obiekty na niebie mają ogromny rozrzut jasności i niestety obraz na ekranie monitora nie odda
A wypowiesz się proszę co sądzisz o tym?
https://deltaoptical.pl/teleskop-celestron-astromaster-114-eq?from=listing
Na moje potrzeby jest idealny. Kupiłem lepsze okulary jedynie i filtry i księżyc się ogląda super.
Jest mega kompaktowy więc mogę go wziąć ze sobą wszędzie. Trochę go teraz traktuje jako po prostu znacznie lepszą lornetkę w dzień xD
Zakupiłem filtry i sobie też plamy na słońcu
Ponoć refraktor w tej cenie jest lepszy niz podstawowy teleskop :)
Po prostu mnie to niesamowicie odpręża. Za każdym razem jak w nocy patrzę w gwiazdy to dostaje trochę takiej euforii.
Chyba się starzeje i to coś na wzór wędkowania bez haczyka. Ot, żeby posiedzieć nad wodą, popatrzeć i się odprężyć. :D
Na razie moje życie jest tak zorganizowane, że to maks na jaki mogę sobie pozwolić.
Może za dwa lata zorganizuje sobie lepszy sprzęt i pójdę