Wpis z mikrobloga

Chyba z pięciu asom dziś mrugnąłem długimi na znak, że mają zapalone jedynie światła do jazdy dziennej? Czy któryś z nich się zreflektował? Otóż nie, oczywiście, że nie (a przynajmniej nie dostrzegłem w lusterku zapalenia świateł mijania).

W taką pogodę naprawdę powinna być łapanka na takich kierowców bo to jest serio trochę przesada i nic nie usprawiedliwia tych leni.

Przy okazji, ostatnio dowiedziałem się, że w naszym kraju nielegalne jest jeżdżenie w połączeniu światła dzienne + mijania. Przy zapaleniu świateł mijania dzienne powinny gasnąć, a w żadnym nowym samochodzie chyba tak się nie dzieje. Najlepsze są te peugeoty z tymi durnymi pionowymi światłami dziennymi. Może i wygląda to beznadziejnie, ale przynajmniej dekoncentruje innych kierowców.
#szczecin #polskiedrogi #polscykierowcy #prawojazdy #motoryzacja
Krupier - Chyba z pięciu asom dziś mrugnąłem długimi na znak, że mają zapalone jedyni...

źródło: temp_file9157683988034655945

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przy zapaleniu świateł mijania dzienne powinny gasnąć, a w żadnym nowym samochodzie chyba tak się nie dzieje.

@Krupier: mają na to homologację że nie gasną.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@G06DbT z pewnością mają. Co nie zmienia tego, że nie powinny mieć skoro polskie przepisy na to nie pozwalają.

Teoretycznie te auta nie powinny przejść przeglądu.
  • Odpowiedz
@Krupier: te wszystkie r-------e gruzy z których się kopci, że trzeba nawiew wewnętrzny włączać albo te które oślepiają lub mają tylko jedno światło sprawne też nie powinny przejść przeglądu
  • Odpowiedz
@Krupier: teoretycznie to jesteś w błędzie.

Homologacja dopuściła te samochody do poruszania się po polskich drogach, więc organ dopuszczający taki samochód do poruszania się po drogach robi to w zgodzie z polskimi przepisami.

Możesz zaskarżyć homologację, ale czy coś ugrasz, to inna bajka.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@G06DbT nie jestem w błędzie, takie są przepisy. Dlaczego dopuszczono te pojazdy do ruchu - nie wiem. Zgodnie z obowiązującymi przepisami nie powinno się ich dopuszczać.
  • Odpowiedz
Zgodnie z obowiązującymi przepisami nie powinno się ich dopuszczać.

@Krupier: a jednak się dopuszcza. Czyli jest gdzieś przepis, że można.

Mi się nie przyciemniają, ani nie wyłączają, a mam oryginalne reflektory fordowskie.

W transicie miałem tak, że światła do jazdy dziennej to były równocześnie światła postojowe. Też zostało to dopuszczone.
  • Odpowiedz
No, ale powinny całkowicie gasnąć. ¯_(ツ)_/¯

@Krupier jesteś pewien? Wydaje mi się (nie znam się na tym od strony prawniczej) że "gaśnięcie" jest rozumiane jako zaprzestanie świecenia w taki sposób jak wcześniej. Czyli jeśli w jednej lampie masz światła dzienne i mijania, które tylko zmieniają swoją intensywność i/lub kierunek świecenia - za pomocą przesłon - to automatycznie lampa nie świeci w taki sposób jak do jazdy dziennej. Czyli w jednym momencie
  • Odpowiedz
@Krupier: W jednym moim aucie przy włączeniu świateł mijania dzienne gasną, a zapalają się dodatkowe żarówki - pozycje.
W drugim jak włączą się światła mijania, to ledy od dziennych zmniejszają intensywność świecenia - i też robią za pozycje.
Oba rozwiązania są dopuszczalne, oczywiście pod warunkiem że dany element homologowany jest jako światła drl i pozycje ;)
  • Odpowiedz
@Krupier światła do jazdy dziennej mogą pracować z mniejszą intensywnością jako światła pozycyjne przednie i jako takie są włączone razem ze światłami mijania
  • Odpowiedz
@Krupier no i światła do jazdy dziennej gasną całkowicie a w ich miejsce zapala się inne światła, pozycyjne, wszystko się zgadza.
Przecież tak samo masz światła drogowe/mijania, w jednej żarówce, w tym samym miejscu ale są to inne światła.
  • Odpowiedz
@Krupier: Tak jak pisali poprzednicy, światła dzienne powinni świecić z mniejszym natężeniem przy mijania i wtedy robią za pozycyjne.
Nie ma tu nic nielegalnego, światla te mają taką homologację na to.
Inną sprawą jest że ludzie montują dzienne do starych aut bez modułu gaszenia, lub przygaszania dziennych no i wtedy nie jeżdżą już legalnie. Ale w Polsce nikt tego nie respektuje, nie sprawdza no chyba że policja jak robi nalot
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@lentilek tylko, że przepisy nic nie mówią (a przynajmniej ja nie znalazłem) o tym, że mogą być przyciemnione. Mówią wprost, że powinny być wyłączone.
  • Odpowiedz