Aktywne Wpisy
Jak zachęcić syna do chodzenia na religię i pójścia do komunii innym argumentem niż "prezenty"? Tylko sensowne, nie hejtujące odpowiedzi.

Itslilianka +8
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
W taką pogodę naprawdę powinna być łapanka na takich kierowców bo to jest serio trochę przesada i nic nie usprawiedliwia tych leni.
Przy okazji, ostatnio dowiedziałem się, że w naszym kraju nielegalne jest jeżdżenie w połączeniu światła dzienne + mijania. Przy zapaleniu świateł mijania dzienne powinny gasnąć, a w żadnym nowym samochodzie chyba tak się nie dzieje. Najlepsze są te peugeoty z tymi durnymi pionowymi światłami dziennymi. Może i wygląda to beznadziejnie, ale przynajmniej dekoncentruje innych kierowców.
#szczecin #polskiedrogi #polscykierowcy #prawojazdy #motoryzacja
źródło: temp_file9157683988034655945
Pobierz@Krupier: mają na to homologację że nie gasną.
Teoretycznie te auta nie powinny przejść przeglądu.
Homologacja dopuściła te samochody do poruszania się po polskich drogach, więc organ dopuszczający taki samochód do poruszania się po drogach robi to w zgodzie z polskimi przepisami.
Możesz zaskarżyć homologację, ale czy coś ugrasz, to inna bajka.
@Krupier: a jednak się dopuszcza. Czyli jest gdzieś przepis, że można.
Mi się nie przyciemniają, ani nie wyłączają, a mam oryginalne reflektory fordowskie.
W transicie miałem tak, że światła do jazdy dziennej to były równocześnie światła postojowe. Też zostało to dopuszczone.
No, ale powinny całkowicie gasnąć. ¯_(ツ)_/¯
No, ale powinny całkowicie gasnąć. ¯_(ツ)_/¯
@Krupier jesteś pewien? Wydaje mi się (nie znam się na tym od strony prawniczej) że "gaśnięcie" jest rozumiane jako zaprzestanie świecenia w taki sposób jak wcześniej. Czyli jeśli w jednej lampie masz światła dzienne i mijania, które tylko zmieniają swoją intensywność i/lub kierunek świecenia - za pomocą przesłon - to automatycznie lampa nie świeci w taki sposób jak do jazdy dziennej. Czyli w jednym momencie
Tu mireczek wrzucił info. Punkt 4.
W drugim jak włączą się światła mijania, to ledy od dziennych zmniejszają intensywność świecenia - i też robią za pozycje.
Oba rozwiązania są dopuszczalne, oczywiście pod warunkiem że dany element homologowany jest jako światła drl i pozycje ;)
Przecież tak samo masz światła drogowe/mijania, w jednej żarówce, w tym samym miejscu ale są to inne światła.
Nie ma tu nic nielegalnego, światla te mają taką homologację na to.
Inną sprawą jest że ludzie montują dzienne do starych aut bez modułu gaszenia, lub przygaszania dziennych no i wtedy nie jeżdżą już legalnie. Ale w Polsce nikt tego nie respektuje, nie sprawdza no chyba że policja jak robi nalot