Aktywne Wpisy
gymw8nhnzd +24
Nie mam juz pojęcia co robić...
W 2021 zmieniłem firmę w IT i przeszedłem tam na B2B, dostałem 17k netto + VAT, praktycznie niewiele mniej wychodziło na rękę bo ryczałt i mały ZUS, wziąłem wtedy na kredyt mieszkanie w którym mieszkam aktualnie i drugie na wynajem (łącznie 1,3 mln pln kredytu), raty nie przekraczały polowy moich zarobków wiec był całkiem spokojny zapas.
Jak stopy urosły do poziomu 7% to kredyty znacznie zaczęły
W 2021 zmieniłem firmę w IT i przeszedłem tam na B2B, dostałem 17k netto + VAT, praktycznie niewiele mniej wychodziło na rękę bo ryczałt i mały ZUS, wziąłem wtedy na kredyt mieszkanie w którym mieszkam aktualnie i drugie na wynajem (łącznie 1,3 mln pln kredytu), raty nie przekraczały polowy moich zarobków wiec był całkiem spokojny zapas.
Jak stopy urosły do poziomu 7% to kredyty znacznie zaczęły
Yetoslav +146
Cena kawy w kawiarnii.
Dlaczego kawa w kawiarni w Polsce jest droga? Jednym z argumentów przytaczanych przez obrońców gastro jest "koszt transportu surowca".
Tymczasem kawarnia na Svalbardzie (koło podbiegunowe, Norwegia). Cappucino 42 NOK - 15 ziko
A ile kosztuje cappucino w "modnej" kawiarni w Krakowie? 20 ziko. (menu w komentarzu)
#gastronomia #januszebiznesu #patogastro
Dlaczego kawa w kawiarni w Polsce jest droga? Jednym z argumentów przytaczanych przez obrońców gastro jest "koszt transportu surowca".
Tymczasem kawarnia na Svalbardzie (koło podbiegunowe, Norwegia). Cappucino 42 NOK - 15 ziko
A ile kosztuje cappucino w "modnej" kawiarni w Krakowie? 20 ziko. (menu w komentarzu)
#gastronomia #januszebiznesu #patogastro
Dodam, że badania wykonałem przez fascykulacje (drżenie mięśni w spoczynku) oraz wzmożone napięcie mięśni nóg, które mam od 2 tyg. i czasami najczęściej podczas leżenia innych mięśni na ciele (plecy, brzuch, ręce). Przez te fascykulacje obawiam się że może to być stwardnienie rozsiane lub co gorsza stwardnienie zanikowe boczne (mam 26 lat, więc większe prawdopodobieństwo ma to pierwsze).
Nie prowadzę sportowego trybu życia, BMI mam w normie, dużo stresu w tym roku (choroba oraz śmierć ojczyma, ciężki okres w pracy).
Zrobiłem badania krwi (podwyższony cholesterol, OB 3x większe niż norma), moczu oraz zbadałem tarczycę.
Mocz wszystko ok, odchyłki oraz tarczyca na screenie.
Już nie wiem co mam robić, od tygodnia biorę magnez i potas i nic się nie zmienia.
W poniedziałek będę dzwonił do lekarza.
#zdrowie #dieta #cholesterol #stwardnienierozsiane #sla
O sm nawet się nie wypowiadam, bo też jestem taki yebnięty, że sobie choroby co chwilę diagnozuję z wujkiem google i potem się okazuje, że
P.S i idź do neurologa
kreatynina mi wyszła w normie (0,78 mg/dL, a zakres 0,6-1,2)