Wpis z mikrobloga

W temacie pasji w #programowanie ja to widzę tak, że legenda pasji wzięła się z tego, że jak wielu starszych programistów zaczynało swoją przygodę z programowanie, pasja była jedynym motorem. W tamtych czasach (wczesne 00 w pl) praca programisty była trudno dostępna i bardzo przeciętnie płatna przy wysokich wymaganiach. Teraz ci ludzie (ja trochę też) okrzepli na wysokich i decyzyjnych stanowiskach i zwyczajnie ich boli (mnie trochę też), że są ludzie którzy robią IT (programowanie głównie, ale inne działki też), ale ich to zwyczajnie nie interesuje, nie cieszy tak jak ich kiedyś i dziś.

To tak jakby do klubu modelarza nagle zaczęli przychodzić ludzie którzy w sumie w p-----e mają modele i samoloty, ale przyszli bo jest darmowy bufet. Tak, programowanie kiedyś to był klub modelarza, a nie żadna elita 15k. I taka jest prawda, a przynajmniej tak ja ją widzę.

Pozdro!

#programowanie15k
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@mniejmniejest: Z pasji, za gówniaka pisałem skrypty w Visual Basicu w excelu jak inni grali w diablo (u mnie nie chodziło na 386, może dlatego XD ), potem już było z górki, przez całą samodzielną i państwową edukację nie stawiałem zbyt dużo na to, że zapewni mi to całe programowanie wielkie pieniądze i karierę. Nie narzekam, że tak się ostatecznie stało, ale myślę, że wielu mi podobnych tęskni za tamtymi
  • Odpowiedz
  • 0
@Nanari: I spoko, nigdy nie jest za późno :)

I disclaimer, ja uważam, że jak ktoś robi dobrą i sumienną robotę to może sobie robić co chce nie ważne, co go do tego motywuje. Chciałem tylko opisać moje spostrzeżenie co do źródła tego sentymentu który tak bardzo wrósł szczególnie na tą właśnie branże.
  • Odpowiedz
  • 2
@ZbigniewUSA: Pozwolę się nie zgodzić, a przynajmniej ja to inaczej pamiętam. Ja raczej zawsze miałem w głowie obraz programisty jako nerda, dziwaka który owszem, cośtam umie na tym kąkuterze, ale nikt nie daje o to j-----a, bo to dla bankowców. A może to kwestia czasów o których myślimy. Ten obraz programisty/hackera herosa przyszedł później z takimi tworami jak Mr. Robot itp
  • Odpowiedz