Wpis z mikrobloga

Czy w Polsce da się szukać diagnozy ADHD jako osoba dorosła? Na początku tego roku zacząłem szukać pomocy u psychiatry w kwestii depresji, nerwicy, myśli samobójczych i innych dolegliwości. Z czasem zacząłem czytać więcej na temat ADHD i uderzyło mnie mocno, że to może być to, to co mi nawet nie zniszczyło życia, a nie pozwoliło go porządnie zacząć.

Dziś byłem umówiony na trzecią wizytę u psychiatry w kwestii ewaluacji ADHD. Już na poprzednich wizytach widziałem po niej, że niechętnie będzie chciała rozmawiać ze mną na ten temat i twierdziła, że psychoterapia rozwiąże moje problemy (SSRI nic nie pomogły). Dziś nie było inaczej. Stwierdziła, że nie mogę mieć ADHD, bo za dzieciaka nie biegałem po ścianach i nie darłem #!$%@?, mimo tego, że wykazywałem pewne objawy.

Nie dała mi nawet porządnie dojść do słowa, żeby jej opowiedzieć o moich trudach na dzień dzisiejszy, wystarczył 10 minutowy wywiad z moją babcią na temat dzieciństwa, żeby wiedziała o mnie wszystko. Miesiące przygotowywałem sobie notatki na mój temat, chciałem być otwartą księgą, ale okazało się to bez sensu.

Nie mam pieniędzy, żeby iść na terapię, nie mam ubezpieczenia, moje ostatnie chęci do życia i jakakolwiek nadzieja na nie wyparowały w dniu dzisiejszym. Nie wiem co zrobić, uciekł mi czas, w przyszłym roku kończę 23 lata, a połowę życia spędziłem na racjonalizacji i zastanawianiu się co ze mną nie tak. I dalej nie wiem. To brzmi jak koniec.

#adhd #depresja #nerwica #przegryw #samobojstwo #psychiatria #psychologia
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lilchong: Znajdź jakiegoś psychiatrę, który się w tym specjalizuje. Najlepiej takiego, który też ma adhd. Jak mieszkasz w mniejszym mieście, to możesz znaleźć online. Ten nie chciał pewnie Cię diagnozować, bo się na tym nie zna nawet. Widać od razu, że ten psychiatra nie jest w ogóle w temacie. Powinien Cię odesłać gdzieś, a nie odwalać coś takiego...

Diagnoza może trochę kosztować niestety, ale warto. Wymyślisz coś i się zepniesz
  • Odpowiedz