Wpis z mikrobloga

Byłem dzisiaj w szpitalu i widziałem w systemie (bazie danych, w której coś zapisywał okulista) kolumnę nazwaną "Etniczność" (ewentualnie jeśli mnie pamięć myli to mogła być "grupa etniczna" albo "rasa"). Biały jestem to mi wpisali "Kaukaska", ale nie chcieli odpowiedzieć na pytanie jakiej typologii rasowej używają i jakie inne "etniczności" uznają we własnych statystykach. Ktoś kojarzy jak to w szpitalach wygląda i do czego przechowywanie takich danych służy?

#medycyna #pytanie #pytaniedoeksperta #lekarz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ignacy_Patzer: Pierwsze w życiu słyszę o stosowaniu czegoś takiego w Polsce. Zwłaszcza gdyby była to "rasa" to by mnie r-------o. Grupa etniczna to jednak w europejskim rozumieniu trochę inna brocha, bo są p cyganie itd., choć w sumie to i tak dość dziwne, bo u nas jeśli już to kończy się na pytaniu o narodowość.
  • Odpowiedz
  • 1
@Ignacy_Patzer W zależności od rasy masz inne normy, inne czynniki ryzyka I mozliwy inny przebieg schorzeń.
To że jest w Polsce względnie mono pod tym względem to i problem mniej wyeksponowany.
  • Odpowiedz
@Ignacy_Patzer: w niektórych badaniach ma to jakieś lekkie znaczenie i czasem trzeba to wklepać w urządzenie diagnostyczne dla ustalenia odpowiedniej normy wyniku. to kwestia po prostu programu i stosowanych urządzeń w placówce
  • Odpowiedz