Wpis z mikrobloga

Temat przerabiany wielokrotnie ale tak naprawdę zawsze kończy się tak samo - smart żarówka którą można sobie właczyc albo gniazdko z wifi...

Do rzeczy - co można sensownego w domu zrobić smart (mieszkanie) ? Co jeszcze można dorzucić do tej listy? Tak naprawdę nie mam już pomysłu a stoje przed ogarnięciem całej elektryki i chce to zrobić za jednym zamachem

Moja lista jak narazie to:
-rolety
-ledy / oświetlenie
- serowanie głosowe
- głośniki w łazience
-oświetlenie nocne
- czujniki ruchu / obecności
- automatyzacja odkurzacza
- zamek do drzwi
- otwarte / zamknięte okna
- otwieranie zamykanie drzwi do klatki, bramy garażowej.
- smart głowice do ogrzewania (ale uważam to trochę za słabe i mało przydatne)

#smarthome #homeassistant
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bi-tek: No to jeszcze:
-sterowanie ogrzewaniem zbiornika cwu/bufora na podstawie danych ze stacji pogodowych (czyli jest słońce bez zachmurzenia to podgrzewamy wodę bo fotowoltaika daje prąd)
-czujniki zalania + odcinanie wody przy wykryciu
-sterowanie nawodnieniem działki
-sterowanie konkretnymi sprzętami aby odpaliły się dopiero jak fotowoltaika daje prąd i będzie prawdopodobnie dawać przez czas działania sprzętu (zmywarka/pralka/etc.)
-jak masz gabinet i korzystasz ze słuchawek albo są sprzęty na tyle daleko, że nie słyszysz to możesz sobie
  • Odpowiedz
  • 1
@anthoris: Właśnie cały czas się zastanawiam jak ogarnać to. W mieszkaniu ciężko mi zrobić profesjonalną szafe sterownicza, mam tynki i podstawową elektryk i idzie to do przeróbki. Nowe lini pewnie ogarnę pewnie czymś na szyne din, aktualne myslałem o sonoff albo shelly i chce zigbee nie wifi. Na razie mam zamysł na testową instalacje i ogarnięcie. Wg mnie może to działać dosyć spoko przy braku wielu kondygnacji.
  • Odpowiedz
@bi-tek: Też się zastanawiam (w mieszkaniu, nie w domu)i tak szczerze to właśnie sterowanie kaloryferami - szczególnie w łazience - uważam za super sprawę. Mam taki termostat (ale nie wifi/zigbee tylko po prostu z wyświetlaczem) i w zimę robił super robotę - rozgrzewał łazienkę na godzinę przed pobudką i na godzinę przed porą kąpieli. Niestety coś tam się zepsuło i czasami się blokował, a potem z niego kapało. Przypuszczam, że
  • Odpowiedz