Wpis z mikrobloga

Kupilem na allegro lokalnie kilka miesięcy temu szczoteczke soniczną (nową) z niewypełnioną kartą gwarancyjną, dziś mi się zepsuła, czy jest jakaś szansa na zareklamowanie jej? sprzedawca prywatny

#reklamacja #reklamacje #gwarancja #allegro
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@ewk932 Tak. Karta nie jest ci potrzebna bo składając reklamację powołujesz się na umowę zawartą że sprzedawcą i masz ustawowe 2 lata od zakupu. Tylko pamiętaj żeby wystąpić o naprawę/wymianę z rękojmi (niezgodność towaru z umową). Możliwe że będą chcieli cię wykiwać i sugerować oddanie na gwarancję to się nie daj i mów że dajesz na rękojmię. Chyba żeowiac sprzedawca prywatny masz na myśli kogoś kto po prostu sprzedawał okazjonalnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@ewk932 sorry, nie doczytałem że nie dostaniesz faktury/paragonu. W niektórych sklepach można reklamować mając pudełko z kodem. Ja tak reklamowałam kartę graficzną w X-kom.
  • Odpowiedz
  • 0
@Korax: napisalem ale nie odpisuje i w sumie nie licze na to, że będzie wiedzieć. Myslisz ze jest jakas szansa na gwarancje producenta, czy szukac jakiegos serwisu co mi to naprawi odplatnie?
  • Odpowiedz
  • 0
@Korax: wlasnie wypelnilem formularz na stronie philipsa i jako dowod zakupu dałem pdfa z maila z potwierdzeniem platnosci do allegro lokalnie, nie weim czy to przejdzie, dostalem normalnie automatycznie wygenerowany list przewozowy, nadawać to?
  • Odpowiedz
  • 1
@ewk932 Ciężko powiedzieć, bo nie jest to kupione od firmy i nie wiadomo na dobrą sprawę kiedy dokonano zakupu pierwotnie. Zadzwoń na infolinię jeśli mają i spróbuj wyjaśnić sprawę.
  • Odpowiedz
@ewk932:
Jeżeli chodzi o rękojmię to, o ile nie została ona wyłączona w ofercie, to prywatny sprzedawca odpowiada przed kupującym za wady przez dwa lata od daty sprzedaży (z KC).
I teraz jak od daty sprzedaży minęło mniej niż 12 miesięcy, do domniema się, że produkt był wadliwy w momencie zakupu. W drugim roku to zaś kupujący ma udowodnić, że wada istniała w momencie zakupu.
Sprzedawca ma 14 dni na
  • Odpowiedz