Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czesc,

mam pytanie. W szkole mojego syna wykonywano rok temu zdjecia na swieta, byly one odplatne. Zdjecia w formie portretu. Dzisiaj znajomy podsyla mi zdjecie syna na FB jako reklame Julki ktora te zdjecia robila. Nie orzymalem zadnego zapytanie o mozliwosc upuliczniania wizerunku niepelnoletniego syna.

Czytam ustepstwa od zgodny na upublicziania w prawie autorskim:

-osoba otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie,
-chodzi o wizerunek osoby powszechnie znanej, gdy wykonano go w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
-chodzi o wizerunek osoby, stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

i o ile dwa ostanie nie wchodza w gre, to ani dziecko (ofc) ani my jako rodzice nie orzymalismy zadnego wynagrodzenia.
Mam wbite w pieniadze, ale czy to nie jest moment aby tej Julce pokazac, ze nie moze sobie publikowac ot tak co sobie chce?

Dzieki pzdr

#zalesie #prawo #pytanie #fotografia #prawoautorskie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: O ile dobrze kojarzę powinna być pisemna zgoda rodzica lub opiekuna prawnego na upublicznianie wizerunku dziecka. Zrób jakiś zrzut ekranu w celu zachowania dowodu. A dalej to już zależy jak bardzo chcesz ukarać julkę, wezwanie do zaprzestania upubliczniania wizerunku dziecka, żądanie przeprosin lub zadośćuczynienia za szkody moralne. Zgłoś też zdjęcie do administracji fb.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: na poczatku roku szkolnego kazda szkola powinna byla dac papiery do podpisu czy zgadzasz sie na upublicznianie wizerunku dziecka, jesli podpisalas ten kwit to nie ma nic do gadania, jesli nie to kulturalnie mozna sie zwrocic do osoby upubliczniajacej o usuniecie, nie zadziala to idziemy w strone sadowa, czyli "the hard way"
  • Odpowiedz